Розетата от Плиска

Историята на един български символ.

През 1961г. в старата българска столица Плиска, при археологически разкопки е открит прецизно изработен брознов медальон, известен като Розетата от Плиска.

Панорама „Плевенска Епопея 1877 г.“

Датировката и е от периода VII-IX век, като по всяка вероятност е използвана за астрономически изчисления. Според изследователите седемте лъча на розетата символизират седемте планети, познати в древността – Слънце, Луна, Марс, Меркурий, Венера, Юпитер, Сатурн.  В центъра на медальона, от обратната страна, е изобразен руническият знак IYI – символ на българската държавност и Древният български владетелски род Дуло, от който произхождат създателите на три Български държави – Стара Велика България, Дунавска и Волжко-Камска България. Тази находка е една от най-известните от предхрестиянския период в Българската история и заедно с древния Български календар са ярки доказателства за богатите астрономически познания на древните българи.

Вижте още безспорния подвиг на кан Тервел

Днес можете да се сдобиете с медальон, точно копие на оригиналната Розета от Плиска. Аз наскоро получих като подарък такъв, а в описанието има и доста интересен сайт, който ви препоръчвам да посетите – rozetabg.com . Там ще видите интересни статии и видео материали на историческа тематика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *