Кан Тервел

Спасителят на Европа

През 716г. Арабският халифат, държава, изповядваща исляма, започва действия в изпълнение на волята на пророка Мохамед и на постулатите на Корана да наложи исляма в целия свят и да създаде всесветска ислямска държава. На първо място цел на завоеванията е християнска Европа, където арабите нахлуват с войски през двете врати на Стария континент – проливите Гибралтар и Босфора. На запад арабите завладяват за 8 века Испания и нахлуват в Южна Франция.

На изток огромната флота с 200 000 арабска армия, водена лично от брата на халифа Сюлейман – Маслама, обсажда Константинопол и падането му изглежда неминуемо. Започва едногодишна обсада на столицата на Византия. Провизиите в крепостта отдавна са изчерпани и жителите на обсадения град започват да отслужват приживе панахиди за своята смърт. Изтощените защитници очакват с ужас последния щурм на арабите и се готвят да умрат като мъченици за Христовата вяра.

В следващия момент ужасът им нараства, защото виждат по голите хълмове над Константинопол да се появяват добре познатите им редици на българските конни полкове. Отношенията с България не са добри и византийците смятат,  че българите идват да помагат на арабите да смажат Константинопол.

 

Мадарски конник, Мадара

За обсадените, обаче, следва радостно изумление. Българската конница се разгъва с боен ред и атакува арабите. Хиляди араби са посечени от вихрени български конници. От стените на Константинопол защитниците крещят с пълна сила „Христос Ника“ (Христос побеждава).

Кан Тервел е третият държавен глава от създадената в 632 година от кан Кубрат Българска държава. Произхожда от рода Дуло. Кубрат и Аспарух са му съответно дядо и баща.

Кан Тервел взема властта през 701 година, след като баща му, кан Аспарух, загива при бой с хазарите, нападащи българските земи в днешна южна Украйна. Кан Тервел вероятно побеждава хазарите, защото вече не се чува за техни нападения над българите.

През 705г. при кан Тервел пристига сваленият преди няколко години с преврат византийски император Юстиниан II.  Той не е убит, а заточен. Юстиниан II предлага на кан Тервел да го върне на трона с помощта на българската армия. Тервел се съгласява. През отточната канализация български военни части проникват във византийската столица, овладяват я и връщат на Юстиниян трона. Императорът спазва обещанието си и кан Тервел е обявен за цар. Подарени са му купчини злато и копринени дрехи. Към България е присъединена областта Загора, изключително плодородна територия с няколко важни пристанища – Несебър, Поморие, Дебелт, Созопол и Ахтопол, снабдяващи огромния консумативен център Цариград с храни и суровини.

През 708 Юстиниан II разбира грешката си да остави снабдяването на столицата в ръцете на България и предприема поход, за да си завърне областта.  С морски десант той завладява Поморие, но българската конна армия атакува византийските войски и ги разбива напълно. Загора остава в границите на България.

В чест на победата цар Тервел заповядва да изсекат монументален релеф в скалите край село Мадара, представен яздещ на кон в триумфална поза и пронизващ с копие лъв, символ на Византия.

Мадарски конник, Мадара

Мадарски конник, Мадара

На свой ред Тервел обгражда арабите. Те се затварят в лагера си и обсадителите остават обсадени. Тервел отрязва пътищата им за снабдяване и избива всеки, измъкнал се от лагера.  Арабите се оказват изключително издръжливи – гладуват, но не се предават. През 718 предприемат решително сражение срещу Тервел. Тук канът използва тежката конница на българите и буквално размазва противника. Арабите, които до сега не са претърпявали загуба в битка, остават изиграни от собственото си чувство за непобедимост. В тази битка загиват 33 000, за които се твърди, че 10 000 от тях умират от стрела в окото.

През цялата война загиват повече от 195 000 араби, като само 5000 успяват да се доберат до родните си места.

художник: Васил Горанов

художник: Васил Горанов

Българският кан Тервел слага край на арабското нашествие към Европа, което никога повече не е подновено.

Не е ясно каква щеше да е съдбата на Стария континент, ако не се беше намесил българският владетел, но със сигурност нямаше да е завидна. Да не забравяме, че в Испания арабите остават 800 години.

По това време Европа е слабо населена и европейските държави нямат големи армии. Техните войски са между 3000 и 6000 души, съставени предимно от земеделци и скотовъдци. Абсурдно е да си помислим, че биха могли да спрат 200 000 араби. Освен това те са доста слаби като физика – ниски на ръст и със слаб имунитет. Самите европейци признават, че едва след откриването на Америка, след като започва внос на царевица, картофи и други култури,  започват да се подобряват във физическо отношение.

Европа оценява жеста на България и Тервел. След смъртта си той е обявен за светец и на Католическата и на Източноправославната църква. Това е чест, която в последствие е отказана само на светите братя Кирил и Методий. Над 60 пиеси са написани в Западна европа за „благородния справедлив български владетел, спасител на Европа“. Наричат го св. Тривелий.

Църква св. Тривелий Теокист, Мадара

Църква св. Георги Победоносец и св. Тривелий Теокист, Мадара

За учените остава мистерия защо Тервел се намесва във войната. Едно от възможните обяснения е било, че Тервел бил християнин. Няма запазени данни той да е бил покръстван, но баща му и дядо му са били християни, а само християнин може да бъде канонизиран, както и само на християнин се дава титлата Цар.

А и далновидността на Тервел също е пословична – познавайки добре византийският народ, лукавостта, добрите и лошите черти, той смята за по-добре да има за съсед добре познат стар съперник, отколкото нов, с различен мироглед и религия, от когото не знаеш какво да очакваш.

Самите араби в своите летописи отбелязват разгрома си от българите. Споменът им от битката бил толкова ужасяващ, че историите, които разказват са многократно пресилени – описват българите като исполини, с огромен ръст и физическата сила, която се равнявала на 10-15 араби. (и все пак като ръст и физически данни българите са били с по-добри гени, но не и чак толкова пресилено).

Цървква св. Тривелий Теокист, от високо

Цървква св. Георги Победоносец и св. Тривелий Теокист, от високо

През 2018 година се навършват 1300 години от победата на кан Тервел над арабите и спасението на Европа. На 3-ти септември българската църква чества Преподобни Тривелий Теокист (кан Тервел).

На много от стенописите канът е изобразен с монашеското одеяние на Теоктист, като например в Зографския манастир, Рилския манастир, Троянския манастир, Преображенския манастир, Бельова църква в Самоков, църквата „Въведение Богородично“ в Панагюрище, манастира „Свети Спас“, край с. Лозен, църквата в Старо село, църквата в село Дрен и др. В страната ни, обаче, има един-единствен храм, носещ неговото име: Храм „Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий“ – Мадара.

Проектирането на храма е възложено на арх. Красимир Генов още през 1994г. На 27 април 2011г е осветен и отваря вратите си. Църквата се смята за истински архитектурен шедьовър на фона на Мадарския скален венец. В село Мадара никога не е имало източноправославен храм.

св. Георги Победоносец и св. Тривелий Теокист, Мадара

св. Георги Победоносец и св. Тривелий Теокист, Мадара

А колкото до Мадарския конник – той е открит за науката през 1872 и е единственият каменен релеф от такъв тип в Европа. Издялан е на 23 метра височина, като самото изображение е в реален размер и при внимателно вглеждане се забелязва, че в лявата ръка конникът държи чаша или рог за пиене, а в дясната ръка – поводите на коня. Конникът е представен в победна поза – триумфална сцена, възхвала на държавен глава или завоеванел.

графит, кв. Разсадника, София

графит, кв. Разсадника, София

Според най-наложилите се теории, базиращи се на проучвания, това е триумфален образ на българският хан (цар) Тервел. За това свидетелстват надписите под и над конникът, написани на древногръцки език. Първият надпис датира от 705 година, когато Тервел помата на византийският император Юстиниан да си върне предстола, а българският владетел е провъзгласен за цезар (пръв след император.) Тези надписи са най-старите български официални документи.

Мадарският конник е включен в списъкът на световното наследство на Юнеско и присъства в стоте национални туристически обекта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *