199 години от рождението на Георги Раковски

Факти за една интересна и добре забравена личност

Днешния ден, 02 април, е рожденият ден на един именит българин, чието име се знае почти от всички, но малцина могат да кажат малко интересни факти за живота му. Да, Първата българска легия е една от ключовите фрази, с които го свързваме, но с какво още… В познанията ни човекът се превръща само в личност, но не и в дейност, заради което реших да направя леко проучване и да споделя малко интересни факти за живота му.

Пушки, академия Георги Раковски

Няма да крия, че вдъхновение за този пост беше възможността да поснимам малко във Военната академия, чиито патрон е именно Г.С. Раковски. Няма да се отплесвам повече, започвам с фактите:

Паметник Георги Раковски
  • Истинско име и месторождение – това може да го знаят повече хора – рожденото име на Г.С. Раковски е Съби Стойков Попович, роден в Котел.
  • Осъден е на смърт. Да, умира от туберколоза, но като всеки непокорен революционер, сред “наградите си” и той има смъртна присъда. Дадена му е заради участие и организация на бунт в Браила, но се измъква от затвора с помощта на гръцкия посланик в Цариград. Крие се в Марсилия година и половина.
Статуя на лъв
  • Лежи 7 години в затвора, заедно с баща си, заради борбата на местните еснафи срещу чорбаджиите, където, разбира се, взимат дейно участие.
  • Тайно общество и трибагреника – след започването на кримската война, Раковски участва в тайно общество в Свищов, което събира пари за освободителни действия и предава информация за разположение на турските части на руснаците. Тайното общество приема за знаме на бъдещата българска република трицветното бяло, зелено и червено.
Паметник Раковски във военната академия
  • Организира таен комитет, който да праща чети в Български земи от Сърбия и Румъния, за да се избегне безразборното изпращане на неорганизирани четници. Изготвя и закони за “народните горски чети”. Той организира изпращането на четите на Филип Тотю и Панайот Хитов.
  • Понеже е дързък и пламенен, той получава финансова помощ за обучението си от Стефан Богориди, който го запознава с Иларион Макариополски, Неофит Бозвели и Сава Доброплодни. При такива примери в живота си вече е ясно от къде Раковски е получил вдъхновението си за патриотизъм.
пушки, военна академия Георги Раковски
паметник лъв, Военна академия Георги Раковски
  • Котленецът е от първите български историци, оценил делото на Паисий Хилендарски. За него трудът на светогорския монах е изходната точка, от която започва новата история на България. Написва и много статии за повдигане на националното ни историческо самочувствие.
  • Прокламира за хилядолетната култура на българите, както и това, че корените им да далеч по-стари от 681 година, а идват от земите на днешни Индия и северен Пакистан, прави проучвания за близостта на езиците на хората от тези земи и българския. Всички тези свои виждания Раковски печата и публикува, като източниците са му книги от Виенската библиотека.
паметник Раковски военна академия
  • В края на 1861г. Раковски изработва “План за освобождението на България”. В него предвижда да се формира български полк от 1200 “окървавени в бой люде”, който да проникне от Сърбия в България по гребена на Стара планина и като стигне до Търново да състави правителство. Раковски издейства разрешение от сръбското правителство за сформиране на въоръжен полк, в който се включват Иван Касабов, Ильо войвода, Стефан Караджа, Христо Македонски, Васил Левски, Иван Кършовски и др. 
паметник лъв, Военна академия Георги Раковски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *