Храм-кладенец с. Гърло

30 века назад във времето…

Съвсем не съм направил техническа грешка, като дори това е най-благосклонната теория за възрастта на този храм. Според доста учени, строежът датира от 1500-1600 г. пр. Хр., но някак си като една постройка е на повече от 3000 години не се замисляш на колко повече е…

храм-кладенецът отвътре

Та за посещението на този храм не се чудихме изобщо – той си ни беше в списъка с интересни места, просто очаквахме свободен ден. Той си стои там повече от 3000 години, та за годинка-две ще ни изчака, нали… 🙂

входът на храм-кладенец с. Гърло

Няма да влизам в подробности какво е чувството да се мушнеш под земята, в постройка, която стои там от началото на цивилизацията. Когато отидете там и видите как времето не значи нищо, сякаш тази величина не съществува, ще разберете това усещане, което в никакъв случай не мога да опиша. 

на дъното на кладенеца

Храмът е построен под земята, като дълбочината му достига 15 метра. Разбира се, не се налага да скочите и да цамбурнете в него, за да го разгледате, нищо че е кладенец. Древните са изградили каменни стълби и коридор. 

коридорът

Както подходът към древната структура, така и самият кладенец, са изградени от недялани камъни, без никакви спойки между тях, просто наредени. Гледката и мисълта „как, по дяволите, е строено това“ ни оставят безмълвни. 

мащаб

Архитектурата на това съоръжение не е типична за никоя позната култура, която е живяла по земите ни. А що се отнася до Балканите – това е единствено по рода си историческо съкровище на полуострова, а на континента се намират подобни само в Сицилия…

отвътре

камъни, без спойващи материали

А защо го наричаме ту храм, ту съоръжение… ами защото всички тези наименования са условни понеже никой не може да каже със сигурност за какво се е използвало. Теориите са няколко – от храм, почитащ различни божества или земни елементи, до астрономическа обсерватория (може в дъното на кладенеца да е имало огледало, което е проектирало звездите върху нещо като екран).

поглед нагоре

Кога е построен и за какво се е използвал храм-кладенецът край с. Гърло няма да разберем скоро.. най-вероятно няма да разберем и защо държавата ни е абдикирала от това – да направи това съкровище културен център, привличащ туристи от цяла Европа. А ние оставаме с повече въпроси, отколкото отговори, след тази съботна разходка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *