Тодоров ден

Коне, кушии и връзката им с празника

Тодоров ден е жив пример за това, как християнски празник се преплита с една старобългарска традиция. Според християнския календар, на този ден светията яхвал своят кон и отивал при всевишния, за да го моли да дойде лятото.

приятели
приятели

Според изследователи, наследниците на прабългарите, живеели в земите на днешна северна Индия, наричали държавата си Кушанско царство. И както добре знаем, животът им бил доста тясно свързан с конете.

следобедно
следобедно

Според други историци, българите първи опитомили конете, около 4000 години пр. Хр., край Днепър. Д-р на историческите науки Марин Димитров твърди, че българските армии са първите конни армии в света, като понякога наближавали докъм 400 000 конни кавалеристи.

любопитен
любопитен
старопланински кон
старопланински кон

Кулминацията на днешния празник е кушията, като името може би е свързано и с името на Кушанското царство. Подготовката за кушията започва още от изгрев слънце, като младежите водели конете си на водопой. След това следва сресване на гривата и сплитане на опашката, окичване с червени конци и сини мъниста, против уроки и обикаляне из цялото село с песен.

да се запознаем
да се запознаем

В миналото конете били толкова ценени и тачени, че при смърт на животното поради немърливост, виновният също се наказвал със смърт.

работен ден

разходка до Кремиковския манастир по време на Тодоров ден

предпазлив поглед
предпазлив поглед

За истинността на тези теории може и да се поспори, но важното е, че днес почитаме едно прекрасно животно, част от историята ни, както и някои прекрасни български имена.

новородено конче
Здрасти! Тодор там ли е?
Здрасти! Тодор там ли е?

Честито на всички празнуващи и наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *