Панорама „Плевенска Епопея 1877 г.“

пренесете се на бойното поле

Както знаете, Плевенската панорама е създадена в чест на 100 годишнината от Освобождението на Плевен от турско робство. Открита е през 1977 г.  А колкото и да описвам това невероятно място, съм абсолютно сигурен, че няма как да придобиете дори бегла представа, преди да го посетите лично.

DSC_0513

Панорамната зала представлява овална зала, където ленено платно с дължина 115 метра е опасано около цялото помещение и изобразява батални сцени с перспектива 8-10 километра. Интересното е, че това платно има само един съединителен шев, т.е. това представлява едно цяло огромно парче плат с площ 2375 кв. метра. Ако някой може да си представи как е изработено – нека ми обясни, на драго сърце ще го изслушам.

DSC_0493

Влизайки в Панорамата, вие се озовавате в средата на бойното поле от 1877 година. Мащабите на изобразените хълмове и полета са така направени и ориентирани, че човек да може да получи пълен поглед, както би го видял на живо от същото това място. Хълмът, на който е разположена Плевенската панорама е най-високият хълм, така че ако мислено се върнем 100 години назад, от този хълм бихме виждали почти същите картини, но на живо.

DSC_0495

И въпреки че живеем в ерата на 3D видеото, едва ли би могло да се създаде по-смайващо и спиращо дъха пресъздаване на бойните действия.

DSC_0500

Хубавото е, че когато и да наминете през Плевен винаги можете да посетите Панорамата. Работи без почивен ден, не е скъпо да си наемете и екскурзоводска беседа, а дори и преводач. И не забравяйте да си подпечатате книжките, тъй като Панорамата е сред 100-те национални туристически обекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *