Мусала

и малко любопитни факти за върха

А колко точно е висок?
Знаете ли колко точно е висок връх Мусала? Ама със сантиметри? Е, правилният отговор е 2925,40 м. Това не е малко, защото е най-високият връх в Рила, в България и на целия Балкански полуостров, а също и седми по височина в Европа. С това можем да се гордеем… макар и да нямаме особена заслуга.

гледка от Мусала

хотелска стая с изглед

Трудно ли е да го качим?

Още колко остава? Стигнахме ли вече?

по път за Мусала

Спокойно, Мусала съвсем не е от най-трудните за изкачване върхове. Преходът е около 4 часа, като има и участъци от терена, които са малко по-стръмни и каменисти. Ако все пак искате малко по-труден маршрут, но с повече гледки – вземете прекия път през траверсата. Една идея по-страшно е. Началната точка обикновено е курортът Боровец.

почивка в Рила

Имайте предвид, че средната годишна температура на върха е минус 2,9 градуса, така че е добре да сте подготвени с връхни дрехи, особено ако искате да нощувате там на палатка/чувал. Достатъчно вода и храна също са задължителни – от леденото езеро нагоре вода и магазини няма.

езерата в подножието на Мусала

Мусала и митовете
Мусала не е Олимп, но и ние си имаме митове. Например митът, че можем да видим Бяло море от там. Това обаче е измислица и не е възможно… Е, ако Мусала беше около 4500 метра – може би, но засега Бяло море си остава добре скрито. Кръглата форма на Земята всъщност не позволява да наблюдавате толкова далечни обекти. 

Мусала по изгрев

добро утро, Мусала


А името? Какво пък значи то?
Има различни хипотези какъв точно е произходът на името Мусала. Според някои учени то идва от арабското “мусалла”, което в превод означава “място близо до бога” или “връх за молитва”. Други теории пък приемат за първоизточник думата “мусалат”, която отново има арабски произход и означава “господстващ” или “доминиращ. При всички случаи това име се е наложило по време на вековете османско владичество по нашите земи. Не е известно какво е било предишното име на върха.

Мусала!

сутрешните мъгли на Мусала

През 1949 г. името на Мусала е заменено от Сталин. Върхът носи името на съветския диктатор Йосиф Сталин до 1962 г. в чест на българо-съветската дружба. Името Мусала често е ставало предмет на оспорвани дискусии и настоявания за смяна през годините, но остава запазено и до днес. Естествено, всяка година се предлагат имена за замяна, така че очакваме да видим какви са тазгодишните предложения.

рилски гледки

Желаем ви приятна разходка до покрива на Балканите!

време за почивка

Мусаленска свежест

А да, да не забравим – Мусала присъства в стоте национални туристически обекта, носете си книжката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *