Факти за пиенето на чай

Eто малко интересни факти за любителите на горещата напитка:

1. Първо, да направим едно уточнение за незапознатите – под „чай“ се разбираDSC_0174 гореща напитка, получена от  предварително обработени листа на чаен храст (Camellia sinensis). Всякакви други „чайоподобни“ напитки всъщност са билкови отвари.

2. Всичките видове чай – бял, жълт, зелен, улун и черен, се произвеждат от гореспоменатия чаен храст, като разликата в цвета и вкусовите характеристики зависи само от различната степен на ферментация и обработка на листата.

3. Смесвайки чая с мляко, вие намалявате стимулиращото действие на танина и кафетина и така можете да пиете силните видове чай по-късно вечер.

4. Има известно объркване по отношение на това, кое съдържа повече кафетин – чаят или кафето. Ето го и отговорът – поначало чаените листа съдържат повече кафетин, отколкото кафените зърна. Но след цялата обработка, печене и прочее, се оказва, че в чаша приготвено кафе се съдържа повече кафетин, отколкото в чаша чай. Така че можете спокойно да замените черната напитка с малко чай, ако търсите по-слаб ефект.

5. Ето и няколко добри причини да не се отказвате от чая, дори и да не го пиете – помага при порязване от бръснене; премахва лошите миризми, когато се добави към вана за крака; може да се използва в марина за месо; чудесен е за тор за рози; добро средство е за почистване на подове, а също така има и антисептично действие.

6. Чаените торбички са измислени в Америка в началото на 1800, и първоначално са били използвани за съхранение на чаени проби, донесени от Индия. Днес чаените пакетчета се използват при 96% от всички чаши чай, сервирани в света.DSC_0172

7. Отглеждането на чай е второто по значение перо в икономиката на Индия, след туризма. А индийските сортове чай са най-разпространени по целия свят, независимо, че чаят първоначално е дошъл от Китай.

8. Чаените листа са естествен средства за предпазване от комари. Всичко, което трябва да направите, е да използвате леко навлажнени листа, за да добавите аромат на чай къмместата, които искате да запазите без насекоми.

9. Улуновият чай – китайски и тайвански чай с плодов аромат, често се нарича Драконов чай: след като листата му бъдат пуснати в чайник, често биват оприличавани на дракон. Нещо повече – най-скъпият чай в света е улунов – нарича се Tieguanyin, а листата му  се продават на цена от $ 3000 за килограм.

10. И не на последно място: чаят е естествен антиоксидант, съдържащ витамини B2, B1 и B6. Също така е богат на калий, магнезий, фолиева киселина и калций, има релаксиращ ефект и подобрява сексуалния живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *