Интересни факти за сушито

или как да се престорим на японци

Ти искаш да си японец? Носиш душата на самурай? Слагаш наставката „сан“ след името си? Обаче очите ти не са дръпнати….И съвсем не си от Япония, а си родом от Пирдоп, Смядово или Ихтиман. Какво ти остава тогава? Ами  можеш да направиш само това – да си поръчаш една порция суши, да вземеш клечките в ръка и да научиш няколко истински японски факта за сушито, за да прикриеш това с очите или с родното си място и хората да те помислят за истински японец. 

И така, шегата настрани, нека видим няколко малко известни факта за любимата храна на доста хора.

Суши

Уасаби

Уасаби и суши са неразделна комбинация, нали? Ако ядете само уасаби, вие може би сте Жан Рено във филма Уасаби, но във всеки друг случай вие ядете уасабито със суши… но защо? Първоначално уасабито е употребявано за да убива бактериите и паразитите в рибата. Сега, при отлични хигиенни условия, то става ненужно, но по навик продължава да се яде. А и да, това, което ядете, само се нарича уасаби, но всъщност е сос с голямо количество хрян, подправки и оцветители, тъй като истинското уасаби струва около 200 долара за килограм… и няма чак толкова наситен зелен цвят. 

факти за сушито

Джинджифил

Другото нещо, което е неразделна част от сушито. Моля, не го редете върху рулцето суши, сякаш слагате саламче върху филийка с масло. Той е предназначен за почистване на вкусовите рецептори между отделните парченца суши. И ако имате честта да ядете суши в автентичен японски суши ресторант  – реденето му отгоре може да се сметне за оскърбително от шеф-готвача.

интересно за сушито

Не, благодаря, на диета съм

Да, лято, плаж… искаме (малко по-) слаби тела. Сушито е пълно с протеини, които бързо задоволяват глада, без това да води до увеличаване на теглото. Точно това е и причината диетолозите горещо да го препоръчват. Така че можете да замените пържената цаца със суши.

да похапнем суши

разни суши ролца

Създателят

Великият изобретател на тези малки рулца във вида им, който е познат на половината свят, е търговецът Ханая Йохей, който през 1820 година ги включил в менюто на малката си сергия за бързи закуски в Токио. Имал е далновидност! 

суши и уасаби

да навием едно суши

Продуктите

По принцип суши може да се приготви с доста видове продукти, което дава свобода и възможност за изява на доста суши майстори. И не, с цаца не може! 😛 

Суши може да се приготви с кафяв или бял ориз, както и със сурова, пушена или варена риба.. или без риба. Когато сушито се приготвя от сурова риба, се нарича сашими.

суши... или сашими

пак суши

Няма мъжка и женска професия

Така е… освен ако не искаш да си суши шеф. Тогава трябва да си мъж. Жени, сваляйте престилките, сядайте на дивана и нека „вашичкият“ се развихри в кухнята. Това се дължи на факта, че температурата на женското тяло е по-висока от тази на мъжете. Твърди се, че именно това е препъни-камъкът на ключовото ястие от японската кухня. Разбира се, това вероятно важи само за най-автентичните японски суши ресторанти, но е добре да се знае.

суши, от друг ъгъл

суши-муши

Какви са ви плановете за следващите… 10 години?

Японците са убедени, че се нуждаете от поне 10 години практика, за да заявите, че уменията ви за суши готвач са отлични. Су-готвачът започва да работи едва след задължително двугодишно обучение, по време на което научава всички тънкости на изкуството на суши. И тогава са необходими още 8 години практика, за да си спечели уважението на суши майстор

суши и джинджифил

да похапнем суши като японците

И говорейки за майстори….

Знаете ли кой е най-добрият? Кой ли е шеф Манчев на сушито

Джиро Оно се смята за най-добрия в света готвач на суши. Разбира се, малцина са го чували, но всеки може да се убеди, като си резервира час за посещение на ресторанта му Sukiyabashi Jiro в Токио. Час се записва относително лесно – около година по-рано, а цени няма да споменавам, че с тази инфлация… Но пък сигурно си струва, защото чувството да се храниш с приготвена от него храна било като „облак, който се взривява в устата“. Желаем ви да опитате, а до тогава – точете лиги по домашно направеното ни суши с шеф Боби сан и снимано от мен, с изцяло японска снимачна техника, защото суши се снима с Никон, тук компромиси не се правят. 

суши

последна снимка на суши

さようなら

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *