Френски макарони

и защо са френски… и защо са макарони???

Признавам си с ръка на сърцето, че сигурно десетки пъти съм си мислил „защо, м*мка му, хората ядат макарони за десерт.. и се превъзнасят толкова“. А ме е страх да си помисля колко ли пъти съм отказвал този десерт с мисълта „да бе, така добре съм се наял, сега остава и паста да ям“. Е, имало малка разлика… 

френски макарони

френски макарони

Та да си знаете (ако сте като мен и не знаехте) френските макарони са вид сладки черупчици, които наподобяват целувка (но в състава си имат и бадемово брашно), слепени с някакъв сладък пълнеж. И се приготвят доста трудно… 

макарони

френски макарони

Според някои източници френските макарони са приготвяни във френски манастир в началото на VIII век, но пък са били пренесени там като рецепти от италиански кулинари… та ето защо и името им такова.

френски макарони

френски макарони

И от VIII век та до ден днешен, френските макарони са толкова известни, че дори си имат международен ден – 20-ти март.

френски макарони

френски макарони

Огромна заслуга за популяризирането на десерта има френската кралица Екатерина Медичи, изтънчената половинка на Анри Втори.

Сега, сред толкова разновидности на цветове и вкусове, може би единственото оригинално на френския макарон е останала формата му (не, че няма и в други форми де), но цветовете и пълнежът са истинска радост освен за чревоугодниците, но и за фотографите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *