Връх Половрак, Лозенска планина

Орловият поглед над София

Половрак е връх в Лозенска планина (третият по височина), която е дял от Средна гора. Висок е 1182 м. Името му е дадено от древните траки и означава Орлов поглед. Няма нищо общо с полуврагове, цели врагове и прочее вражески вариации. Не обръщайте и внимание на любителските табели, сложени тук-там и написани с поне 2 правописни грешки…

залез над софия

Откриващата се 360-градусова гледка ни показва красотата на Рила, Витоша, Стара планина, язовир Искър, село Лозен, София и част от Софийското поле.

софийско поле

залез над софийско поле

До върха има няколко не много трудни маршрута, като дори можете да си измислите кръгов такъв. Ние предпочетохме този от село Лозен, покрай Лозенския манастир „Свети Спас“, който е най-източната обител на възникналия през XIII век манастирски комплекс Мала Света гора.

залез над Витоша

софийско поле

Плячкосан от османците през 1382 година, манастирът е възстановен през XVII век и приютява в себе си училище и калиграфска школа. След това манастирът е опожарен, но през 1821 година е издигнат наново от старите си основи. Тогава е изградена и сега съществуващата църква, чиито стенописи изографисал самият Никола Образописов, подпомаган от ученици от прочутата Самоковска школа.

цветен залез

софия

Предания казват, че в манастира е отсядал дори самият Левски
Освен с Левски, лозенска планина се свързва или става последен дом и на други герои – войници от хвърковатата чета на Бенковски, както и лобно място на кап. Списаревски – живата торпила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *