Слънчогледи и слънчеви модели

Даа, почти всеки фотограф има поне по една цяла фотосесия на слънчогледи лятото.

Ами така е! Само си представете – прибирате се от море, залез, а отстрани се жълтее цяло поле от слънчогледи, та краят му не се вижда. Тук там по някое дърво, през което да минават лъчите на залязващото слънце – ей така, за драматизъм. Естествено, че няма да го подминем.

портретна фотография в слънчогледи
слънчогледов портрет

А да не говорим колко чуден фон за снимки е жълтото поле, ако с нас имаме модел… особено с усмивка на лицето (просто така, защото повече върви на игриво-жълтите нюанси). Ами да, няма да спрем да снимаме слънчогледови полета, при това всяка година. То просто не омръзва 😛

жълто настроение
  • Според историци, Европа разбира за слънчогледовите култури през далечната 1 510 година, когато семето е пренесено от Централна Америка в сърцето на Испания – столицата Мадрид, разбира се с декоративна цел. Какво ли са снимали фотографите преди това?!?
усмивки и слънчогледи
слънчогледи по залез
  • Един слънчоглед може да има до 2000 семена – лично аз не съм ги броил, защото с мен имах модел за снимки… следващия път обещавам!
слънчогледи и мацки
  • Нужни са му от 90 до 100 дни след засаждането за да достигне пълно узряване – това значи, че имате достатъчно време да проучите къде са най-подходящите места за снимане и да уговорите модели… или поне на мен ми отне толкова…
тайна
замислен поглед
  • Има два вида семена – черни и раирани. Това промени живота ви изцяло, нали?
слънчогледи и усмивки
  • Добре известен факт е, че слънчогледовата глава следва движението на Слънцето (хелиотропизъм) – съответно, ако искате да позиционирате цветовете съм вас, трябва просто да преместите слънцето. Нищо работа!
слънчогледи и модели
слънчогледи
  • България е на второ място в света по износ на черен маслодаен слънчоглед за 2018 г. – следвайки логиката, явно е на второ място по снимани кадри на слънчогледи на глава от населението.
слънчоглед и мацка
  • Слънчогледът е единственото цвете с думата „цвете“ в неговото име (helianthus – слънчево цвете).  А за истинския мъж има два вида цветя – „роза“ и „онези другите“.
слънчоглед и модел
слънчогледи и усмивки
  • Най-високият слънчоглед е отгледан в Германия, 2015 г. Неговата височина достигнала цели 9.17 метра – ако тук започнат да отглеждат от този вид, моделите ни трябва да бъдат на високи токчета…
още слънчогледи и усмивки
  • Знаете ли, че освен жълти, слънчогледите могат да бъдат лилави, оранжеви или червени – или дори комбинация от тези нюанси – и това преди да обработите снимките с фотошоп!
танц в слънчогледите
  • Бившият Съветски съюз отглежда най-много слънчогледи. Слънчогледът е националното цвете на Русия – няма как да не са измислили слънчогледова водка!
обикновен слънчоглед

Шегата настрана, но въпреки че слънчогледовите снимки са банални, те си остават класика и няма да изчезнат от фотографските групи, още повече и заради това, че са далеч по-лесно откриваеми от лавандуловите полета.

танц в слънчогледово поле

Ето част от миналогодишните ми слънчогледи, като обещавам догодина да има отново! А сега да преминем към лавандулите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *