Родопите

и малко интересна информация

Да, обичаме Родопите. Независимо дали искаме да ходим с раница и щеки, обикаляме ги надлъж и нашир с планински велосипеди или се спускаме със ски и борд, кръстосвайки зимните курорти, Родопите си остават топ дестинация за нас, а и за доста наши приятели. Да видим, обаче, дали познаваме така добре една от любимите ни планини. Ето малко интересни и (не чак толкова) важни факти, за които вероятно не сте се замисляли. Аз поне не бях…

  • Средната надморска височина на Родопите е 785 метра, а най-високата точка вече е по-позната – връх Голям Перелик (2191м)
Родопите
  • Защо планината се казва Родопи – никой не знае, ама пък родопчани са богати на легенди за името на планината си. Според една легенда името Родопе и е дадено от египетски фараон в чест на негова любима, която била родом от този край. Проф. Балан пък счита, че името на планината произлиза от гръцката дума „родон” – роза, тъй като от птичи полет или от по-висок връх многобройните ридове и ридове се диплят като листа на разцъфнала роза. Една част от научното съсловие твърди, че името и е съставено от думите „руда” и „ропа” тоест от руда и яма, което има своето основание, тъй като планината е позната от ще от древни времена като източник за добив на руди. За всекиго по нещо, както се казва.
след дъжда
  • След Стара планина най-голяма по площ планинска система у нас са Родопите
  • Говорейки за площ и размери, площта на Родопите е около 18 000 кв. км, от които 14 743 кв. км, са на територията на България.
мъгла
  • А бяхте ли се замисляли колко точно е дълга и широка планината? Ние не сме, въпреки, че всяка година я обикаляме „надлъж и нашир“. Е, именно тази „длъж и шир“ е следната – дължината е около 240 км, а ширината – 100 км.
изпарения

Та като заключение – каквото и да обичате да правите – от лежерно киснене в минерални извори, през екстремно каране на велосипеди, ски и бордове, та чак до пешеходно обикаляне на интересни места и правене на стотици снимки – Родопа планина е вашето място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *