Скала Турлука, Смолян

разходка сред облаци и легенди

Не само родените в Смолян, а и повечето от гостите на града знаят, че скала Невястата (или с оригинално име – Турлука) е символ на града. Ако се спускате в родопското градче от курорт Пампорово, няма как да не я забележите. Тя се вижда и от по-голяма част от града и привлича хора, занимаващи се с всякакви разнообразни дейности.

Ако сте фотограф – задължително вземете фотоапарат и статив, защото от върха на скалата, след около километър ходене по лека и приятна пътека, ще станете свидетел на спираща дъха гледка към Смолян. За мен, като смолянчанин, може би няма по-красива гледка към града. Ако все пак отидете и времето е дъждовно – с умерена доза риск (и обувки с добра подметка) можете да направите страхотни кадри смолянската котловина, сгушена в облаците. 

За да придобиете представа каква е височината, от която ще направите панорамните кадри – върхът е висок 1520 м, като средната надморска височина на Смолян е около 1000 м, така че сами можете да си представите как се извисявате на половин километър над града, както го виждат само орлите.

И да спомена – оставете си място и батерия за доста снимки, защото по пътя си към скалата има още няколко панорамни площадки, доста подходящи за снимане. Не случайно сцени от сериала „Дяволското гърло“ бяха снимани точно тук.

Ако сте алпинист или обичате екстремните спортове – тази скала привлича доста катерачи ежедневно с четирите си маршрута за скално катерене, с различна трудност. Има обезопасени и необезопасени маршрути, като освен това има изградена и желязна стълба via feratta, както и 50 метров орфеев тролей, минаващ над доста дълбока пропаст. Има как да си набавите адреналин! На снимката по-горе може да видите въжето от алпийския тролей.

Ако сте историк или окултист – мястото ще ви се стори доста интересно, защото… ами защото цялата скала е древно тракийско светилище. Следи от места за жертвоприношения, огньове и гледане в бъдещето са намерени на доста места, като през 2008-ма официално е обявено, че скалата представлява древнотракийски комплекс. Според легендите, дори Александър Македонски е посетил оракул тук, за да научи съдбата си.

Ако сте турист, който обича природата, легендите и местния фолклор – това място е за вас. Фолклорът го заплита с много легенди. Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но поискала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата Невястата.

Друга легенда разказва за група непокорни мъже, които са се опълчили на опитите за принудително помохамеданчване и убили неколцина заптиета, след което си направили нещо като ипровизирана крепост, като загинали в кръвопролитни боеве с турската потеря.  Общо взето, ако разпитате местните за легенди за скалата, ще можете да издадете цял сборник от такива, като общото между тях ще е османското робство и непокорността. 

Ако сте от всички описани по-горе типове, отделете си поне половин ден.  Това е санитарният минимум, за да се насладите максимално на скала Турлука.

Като заключение бих казал, че мястото е за всеки посетител на Смолян. Достигането му е лесно, а емоциите там са много. Погледнете града така, както го виждат орлите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *