Урдини езера

по-малко известните рилски езера

Като споменем Рилските езера, сигурно на всички ви изниква картината на претъпкани пътеки и никаква възможност за уединение. Разбирам ви, и при мен беше така, докато една нова картина не измести тази – Урдините езера.

Урдина река

Всъщност Урдините езера са една езерна система, която доста хора наричат „по-малко известните рилски езера„. А неизвестността им се дължи на липсата на черни пътища или лифтове до тях, както и сравнително голямата им отдалеченост от хижи и туристически центрове.

дървено мостче
Урдини водопади

Впрочем колко са отдалечени ли? Ако си представите най-отдалеченото от седемте рилски езера – Сълзата – от него с бодра крачка ще ви отнеме час и половина, до два часа, за да стигнете до Урдините.

Голяма паница, Урдини езера

Това обаче не е единственият маршрут до Урдините езера – други възможни маршрути са от х. Иван Вазов, малко по-дълъг, но доста по-равен или от хижа Вада, нагоре по поречието на река Урдина. Последният е най-дълъг, немаркиран, с доста голяма денивилация и обикновено се препоръчва да бъде направен за два дни.

урдини езера

Естествено, нашият избор беше точно този – от х. Вада. За един ден, за да спестим носене на палатки. Възможно е да се постигне, но лятото и от тъмно до тъмно. А, да, забравих да спомена – понеже си падаме по щуротиите… този ден валя и дъжд 🙂

рила

Пътят към Урдините езера започва от малко мостче непосредствено под хижата (питайте хижаря да ви насочи, ако не го откриете) и оттам нагоре по поречието на Урдина река.

национален парк рила

Ако все пак решите да преспите на палатка – местността около езерата не е типичната алпийска, а с равни зелени ливади и определено ще ви хареса.

Мальовица в далечината
началото на Урдина река

И просто за да знаете малко сухи факти, преди да тръгнете – имената на езерата са Сухото, Рибното, Триъгълника, Ботаническото (Удавника), Голямата паница, Малката паница. Макар и малки, те са доста дъблоки и студени. От системата – Малка паница – Голяма паница води началото си Урдина река. И не, не знаем защо едното от езерата носи име Удавника, но ако знаете нещо по въпроса – коментирайте.

Рила
Урдини езера

Не забравяйте да погледнете и заобикалящите ви върхове – съвсем лесно различими са Мальовица, Додов, Дамга, Иван Вазов и Ушите. И ако се чудите на каква височина сте – между 2300 и 2400 метра. Задължително ги посетете!

урдини езера
урдини езера
по-малко известните рилски езера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *