Интересни факти за Рила

съчетани с изглед от покрива на Балканите.

Нали знаете, че туристът е човек, който избира най-трудния път за да стигне там, където няма абсолютна никаква работа. Е, не знам каква работа имахме на Мусала и нямаме ли си удобни матраци, че да си спим вкъщи, ама ей го на – решихме да преспим на най-високата точка на Балканския полуостров.

по път за мусала

За всички тези, които не са го правили или се чудят дали да разпънат палатки там – заслужава си всичко – от носенето на тежка техника (фотографска, къмпинг и др.), през студа и силния вятър нощно време, та чак до ранното ставане в 4:30, за да направим снимките за този пост. Заслужава си определено, защото гледката е уникална. 

гледка от Мусала, Рила

Думите са малко, за да опишат колко е красиво да посрещнеш изгрев там, но затова си има снимки, а ето и малко интересни факти за планината и нейния първенец.

сутрин на Мусала
  • Колко точно е висок връх Мусала? Ами 2925.40м и това е седмият по ред от първенците на Европа, както и първи на Балканите.
изгрев над Мусала
  • Митикас, първенецът на Олимп, е 8 метра по-нисък от Мусала, като дори желанието на гръцките туристи да носят по един камък и да „построят“ по-висок връх не се е овенчало с успех. 
  • Името Мусала – има две теории за името – от арабското „мус Алах“ –  близо до Бога или отново от арабското „Мусалат“ – господстващ.
на палатки на Мусала
  • Знаете, че изкачването му е лесно дори за хора без особено добра планинска и физическа подготовка, затова е доста често посещавана дестинация. Колко често ли? 50 000 души годишно! Понякога там е доста пренаселено. 
  • Метеорологичната станция на Мусала е най-високата метеорологична станция в Европа. Тук вече сме първи! 
утро на Мусала
  • А като споменахме лесния достъп до върха – ако искате да го посетите и чакате снегът да се стопи, само да знаете – средно 254 дни в годината там има сняг. Опитайте в останалите 110 🙂
палатка на Мусала
  • Мит или реалност – при ясно време от Мусала се вижда Бяло море? Мит е, виждат се съседните планини и върхове, а и тях да ги нямаше, заради формата на земята и височината на върха, Бяло море нямаше да се вижда. Гледката, обаче, е доста по-впечатляваща.
по път за Мусала
  • Най-високото езеро в Рила, а и на Балканите, е Леденото езеро – 2709 метра, на което можете да се полюбувате дори от върха. 
  • Най-ниската температура, измерена там била -31.2 градуса, като с това ви подсказвам, че там си е хладно, дори през лятото. Особено ако замръкнете…
Мусала, Рила

И след като сме на тема „най-„, най-високо разположеният язовир на балканите е язовир Калин, 2394 метра, отново в Рила. Той пък е близо до х. Иван Вазов, като ще споделя малко фотописи и маршрути до там, че си струва да се посети…

Маршрут: връх Мальовица – х. Иван Вазов

Маршрут: Х. Иван Вазов – ЦПШ Мальовица

Рила
  • И последен „най-“ факт, като съм сигурен, че има още, но те ще са тематика на втори пост с рилски снимки – най-високият водопад, Скакавишкият водопад, също се намира в Рила, като водата му пада цели 70 метра. Ще посветя на този факт цял отделен пост, съвсем скоро. 

И като за довиждане – хора, ходете в Рила. И я пазете. Чао!

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *