София от високо 

и интересни факти за столицата ни

Централният софийски затвор е бил в покрайнините на града… или поне когато е бил построен. Един от първите му обитатели е бил един от предприемачите, участвал в построяването му.

Столичната пожарна е използвала църквата Света София за наблюдателна кула.

Говорейки за църквата Света София – тя няма камбанария. Камбаната и е закачена на вековно дърво пред църквата. Това е в знак на почит, когато войските на ген. Гурко са влизали в София по време на Освобождението.

Първият автомобил в страната ни се е движил в София, като е внесен през 1896г. Първият велосипед, обаче, е внесен през 1888 г., а първият трамвай тръгва по улиците през 1901г.

Минералните извори в София са 49 на брой, идват от много голяма дълбочина и не могат да бъдат замърсени. Именно заради тях Константин Велики казвва „София е моят Рим“.

През 1884 е проведен първият телефонен разговор в столицата ни, а през 1899 е осъществен телефонен разговор София – Пловдив.

Първият парк в София, изграден непосредствено след Освобождението, е Градската градина или градината на Народния театър. Най-големият пък е Борисовата градина.

А споменавайки паркове и зеленина, не можем да не включим и факта, че София е най-зелената столица в Европа по преме на управлението на кмет ген. Владимир Вазов. Да, победителят от Дойранската епопея и брат на Иван Вазов. Човекът не разбирал само от война…

През 14 век днешната столица на България започва да се споменава и като София, от името на катедралната църква „Света София“, която, разположена на възвишение извън източната порта на стените, по това време доминира градския пейзаж. 

В София има 95 вековни дървета, които ще бъдат включени в списък за специална защита.

Най-старата сграда в столицата е ротондата Св. Георги с археологически комплекс ІV век от н. е. 

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *