Орловите скали край Ардино

Част от мистериите по българските земи

Според доста древни (а и не само) историци, Родопите са свещена планина и тук се осъществявала връзката между този свят и отвъдното. Според някои е така, според други това са митове и легенди, но е факт, че в съвременната ни история има доста необяснени артефакти, оставени ни от траките.

орлови скали

Едни от тези необяснени до ден днешен находки са трапецовидните ниши, които са уникални за Балканите и се срещат само на нашия полуостров, като са съсредоточени предимно в Родопите.

орлови скали

орлови скали

Орловите скали се намират край Ардино, недалеч от Дяволския мост, и както и другите такива подобни трапецовидни ниши, техните произход, цел и изработване са загадка, за която все още няма исторически сведения. А имайки предвид техния брой и сложността, с която вероятно са направени (може би с доста масивно скеле или с въжета, поради обратния наклон на скалата и голямата височина), фантазията на хората ражда доста теории за това – каква е ролята им. Някои звучат логично, а други – приказно.

орлови скали

орлови скали

  • Змей, пазач на съкровище

Една от приказните теории за тези скали  – змей пази подземна река, която крие някакво съкровище, а скалните ниши са маркер къде точно се намира. Няма как да пропуснем мита със змея, все пак е често срещан герой в българските приказки, нали 😊

орлови скали

  • Погребални ритуали

Друга теория, която звучи по-логично, е че в тези ниши са полагани урни с кремирани траки и техните семейства. Докато за владетелите са се правили гробници, за обикновените хора е имало такива ритуали, като това е било един вид вертикално гробище. Единствената спънка в теорията е, че урни не са намерени, а и няма данни траките да са практикували кремиране.

орлови скали

  • Кодирано послание

Историци твърдят , че това е някакъв начин на предаване на кодирано послание, което траките желаели да остане във времето. Само че още никой не е разбрал кодировката нито тук, нито на другите места, където се наблюдават такива скални ниши.

орлови скали

  • Място за извършване на бойни ритуали

Една от най-разпространените теории е, че скалните ниши са били нещо като огнища и са били палени като ритуал преди бойни действия. Ако си представим – тъмна нощ и запалената скала… би изглеждало смразяващо.

орлови скали

  • Добиване на пчелен мед

По-малко разпространена теория е, че древните са използвали тези ниши в скалата, вместо пчелни кошери, като така са добивали мед.

орлови скали

Подобни изсичания в скалите има на още 5-6 места в Родопите, а единични скални ниши има на доста места, но най-многобройните такива са именно на Орловите скали. Пътят до там е лесен, така че си маркирайте тази точка като една от задължителните за посещаване 😊

орлови скали

орлови скали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *