Бегликташ по залез

Едно място, което ще те накара да се върнеш

Да, ходили сме на Бегликташ. И сме снимали там. Че и пост в блога сме  писали, като се замисля май можете да го намерите тук. Това обаче не значи, че няма да си върнем отново, за да снимаме един залез. Е, яхаме колелата, стягаме раниците и се насочваме натам. Впрочем, ако не сте карали колела в този район – направете го.

Бегликташ

И така, тесният асфалтиран път е пред нас. Леко изкачване и малко пот и сме пред това чудо на… абе не знаем на кого, на хората ли, на природата ли…

Пътят

Засега учените са сигурни само в едно – камъните, тежащи повече от 200 тона не са дело на природата – поставени са там на ръка. Немалко са теориите и за извънземна намеса. Привлечени точно от мистичната енергия, траките са основали там свое светилище, за което вече сме писали.

Бегликташ
Бегликташ

Днес Бегликташ е една от най-посещаваните забележителности, не само заради уникалната си структура, непокътнати древни скулптури и гледка спираща дъха, а и заради мистерията в която е обвита. Дори и най – здравомислещият човек, уповаващ се единствено на точната наука и отказвайки да вярва във всякакви суеверия, не може да отрече че древното светилище има своя собствена енергия. 

Бегликташ
Бегликташ

Изследванията показват, че Бегликташ съществува от 1400 г. пр.н.е., а ритуалните знаци, издълбани по камъните му още не са разшифровани. Остава загадка и за какво са служили всички изправени и подредени огромни скали.

Много хора със свръхестествени способности твърдят, че това е едно от най-високо енергийните места в България. Твърденията на уфолози, езотерици са дори по-смели, като някои казват, че Бегликташ е строен от атланти.

Радиестезисти пък твърдят, че необяснима извънземна енергия пази мистичните мегалити на древното светилище край Приморско. Те са категорични, че измерванията на мястото показват, че там кръстосват мощни космически сили, които карат махалата им да полудеят.

Може да сте чували и за митовете, за тракийката Бастет, която става египетска богиня и е погребана някъде в Странджа, а защо не и в близост до Бегликташ. Друга леганда разпалва планове на иманяри, защото гласи, че Вълчан воевода заравя огромно имане някъде около камъните на светилището.

Дали мястото е магическо, космическо или историческо няма значение. Важното е, че спокойствието там е наистина неземно, така че дори да сте ходили на Бегликташ – върнете се пак. А ние си правим едно селфи, без да обръщаме камерата…

…и започваме да се спускаме надолу, към плажа.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *