Дяволският мост край Ардино


И митът за вграждането на сянката

Отново сме на Дяволския мост. Много легенди витаят около строежа му, защото все още буди любопитство как е построен, че да устои 500 години на всякакви атмосферни условия и безмилостно блъскане на водите в основите му. Или ако искаме да сме в унисон с темата на днешния пост – какви свръхестествени сили пазят този мост?

дяволски мост
дяволски мост

Посещавали сме го и преди, и в този сайт сме писали за доста митове и легенди, с които е свързано мястото, от сделка с дявола до вграждането на работлива девойка, любима на майстора, но като че ли именно вграждането е най-близката легенда до българския бит и култура.

дяволски мост
дяволски мост

Чували сме доста песни и предания за млади жени, зазидани и вградени в основите на мост, крепост или сграда, за да омилостивят висшите сили, които рушат строежа. Оказва се, че тези ритуали са общи за всички земи, в които някога са живеели българи. Такива присъстват в народното творчество на Унгария, Румъния, че дори далеееч, в Монголия.

дяволски мост
дяволски мост

Ако попитате хората от Ардино, те също ще ви кажат, че в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, която след това починала. Това именно била неговата любима, а той вградил сянката и, за да бъде мостът здрав и издръжлив. И така 500 години, без никакви ремонти и реконструкции.

дяволски мост
дяволски мост

Всъщност самото вграждане, като ритуал, не представлява жертвоприношение… или поне не в смисъла, който си представяме. С времето, разбира се, е изопачено и хиперболизирано, като днес се насажда представата за закопаване на жив човек в основите на строежа.

дяволски мост

Обичаят по вграждане представлявал някакъв окултен ритуал, в който главният майстор вграждал сянката на човека, който щял да пази и покровителства строежа.

дяволски мост
дяволски мост

За да се вгради сянката са се извършвали поредица от действия, наподобяващи някакъв магичен ритуал, който сме гледали по филмите – снагата на жената, която ще бъде вградена, се премерва с канап, тръстика или ивица плат, като след това мярката се завива в коприва и се полага в основите на градежа, където е зазиждана.

дяволски мост
дяволски мост

Разбира се, разнообразието при извършването на тези ритуали зависи от фолклорните особености на местността, където се провежда. Едно, обаче е сигурно – необходимо било сянката на жертвата да падне върху основите на строежа, като това означава, че тя трябвало да присъства на строенето и така се вижда, че го прави по собствена воля. Най-накрая, 40 дни след като строежът е приключил, жената умира, като духът и остава да бди около мястото, където е вграден. Пазейки постройката от природните стихии, душата на вградената я прави много силна и издръжлива, а вечерно време, след залез слънце, може да се покаже и на случайни минувачи, за да търси следващия, който да я отмени.

дяволски мост
дяволски мост

Според повечето хора, това е типичната българска приказна митология, звучаща къде романтично, къде неземно, а мястото и е само в книгите с приказки. Но има и хора, които ревностно вярват в тези практики на предците ни и едно е сигурно – ако имате път натам и попитате местните за моста, възрастните хора ще ви кажат да не ходите там след залез слънце, особено около полунощ.

дяволски мост
дяволски мост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *