Карстов извор Златна панега

защото джунгли има и у нас

Ако се чудите къде сред природата да си направите еднодневен излет, Карстовият извор Златна Панега е доста добра идея. Намира се край село Златна Панега, община Ябланица. Температурата на водата му целогодишно е между 8 и 15 градуса, а нереалният и синьо-зелен цвят създава усещане за гледки, наподобяващи някоя холивудска продукция. Не преувеличавам 🙂

извор златна Панега

Все пак да си знаете – цветът на водата не е такъв заради радиокативни материали, нито пък заради тежки метали, а заради разтворения в нея калциев карбонат. 


Природният облик около извора е доста въздействащ – изворът е доста гъсто обрасъл с дървета, храсталаци и увивни растения и прилича на джунгла. Дърветата докосват с клоните си зиньо-зелените води и създават доста интересна картина. А симфонията от звуци на птици, жаби и насекоми не спира. Същинска джунгла.

извор Златна панега

По-голямата част от водите си Глава Панега „краде“ от р. Вит. Геолози са доказали чрез оцветяване, че са необходими 12 дни на водите на Вит да достигнат до най-големия карстов извор на България. Системата от канали и подземни реки е непроучена. Подобни природни феномени се срещат и на други места по света – например водите на Преспанското езеро се оттичат по подобна система към Охридското езеро.


Има теория, че заради варовиците, които са силно податливи на разтваряне,  в бъдеще след много, много години тези подземни канали ще започнат да „крадат“ водите на цялата р. Вит и реката ще изчезва, като няма да има долно течение. Този процес дори си има име – „обезглавяване на река“. Това обаче едва ли ще го доживеем, така че спокойно можете да планирате разходка до р. Вит догодина 🙂

Имайте предвид, че изворът на Глава Панега не е особено популярен като и туристическа  дестинация, така че ще трябва да го търсите по GPS, без да използвате табели и маркировка. Нас ни упътиха изключително любезни цигани, с които дори си казахме „довиждане“ на тръгване от там.

Така че да знаете – пътеката е кална и хлъзгава, ще си омажете обувките (вероятно и дупетата) с кал, някой и друг комар или друга гадинка ще ви нахапе, приятелят-водач на групата ще дръпне клонче, което ще ви удари през лицето, но гледката е невероятна и чарът се крие именно в това, че мястото е необлагородено за туристи.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *