Подземен минен музей

Наистина ли има музей под земята? 

… има, разбира се. В Перник!

минен музей перник

Събота през зимата. Не особено приятен ден за разходки, защото нито имаше сняг, нито беше слънчево (то една зима)… абе мързеливо време. След кратко обсъждане „какво да правим днес“ и „къде да идем, ама да не е далече и да е за един ден“ решихме да отскочим до Перник (да си търсим белята).

минен музей перник

Първото място, което решихме да посетим, е музеят на минното дело, защото бяхме чували, че е уникален. Е, оказа се, че това е съвсем меко казано. Доста повече от уникален!

музей на минното дело перник
музей на минното дело перник

Подземният музей е единствен по рода си на Балканите, като е разположен в две от галериите на първия рудник, открит преди повече от 120 години. В тридесет камери ще проследите историята на въгледобива откак се е добивал изцяло ръчно, до сложните механизирани процеси, при това всичко е изцяло автентично. 

музей на минното дело перник
музей на минното дело перник

Чувството е такова, сякаш зад ъгъла ще ви раздадат кирки и ще се наложи да си заработите билета. 

музей на минното дело, перник

И като споменахме билет – той е на съвсем народна цена, 4 лева за възрастни и 2 лева ако сте ученик, студент или пенсионер. Групите влизат на половин час, като в билета се включва и беседа, която е доста интересна и си струва да слушате.

подземен минен музей, перник
музей на минното дело, перник

Ако все пак пак някой ви каже, че това не е единствен по рода си в Европа, защото е направен по образ на Солните мини „Величка“ в Полша, само ще спомена един малкоизвестен факт. До входа на музея се намира вкаменено дърво, известно като дървото на живота, за което се знае, че е на възраст повече от 5 милиона години и е най-старото запазено в цяла Европа.

музей на минното дело, перник

Названието си „Дървото на живота“ идва от суеверието, че който го докосне преди смяна, ще се върне жив и здрав в края на смяната. 

подземен минен музей, перник

Извод: ходете в Перник, има какво да се види. Можете да съчетаете посещението на музея на минното дело с…

фестивалът Сурва

музей на минното дело, перник

До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *