Планински оазиси

част от красивите ни планински езера

Да, голяма част от планинските ни езера не са известни туристически дестинации, но това ги превръща в един оазиси, които радват с красотата и свежестта си неуморните туристи, нарамили раници и палатки.

До някои се стига доста трудно и пътят не е никак малко, но достигнете ли ги, определено ще ги приемете като кулминация, дори това да не е края на маршрута ви. Да, говоря за Урдините езера.

урдини езера

Урдините езера са 6 на брой, и за разлика от доста по-известните 7 рилски езера, те се намират в един от най-труднодостъпните рилски участъци. Затова и не са много известни. Но са много, наистина много красиви. Виждат се прекрасно както от връх Додов, така и от връх Дамга. Но да знаете, за да стигнете до тях, ще трябва да преборите Мальовишкия рид и връх Додов, а за този преход имаме и описан маршрут. И няма да съжалявате!

седемте рилски езера

Е, щом сме в Рила, няма как да не споменем и за Рилските езера. То не че всички езера в Рила не са рилски, но, сещате се, точно Седемте рилски езера.

седемте рилски езера, бъбрека

Красиви, вдъхновяващи със своята мистичност и езотерика, много хора ги считат за духовен и енергиен център. Те са красиви по всяко едно време на годината, както в сняг, така и през лятото. Лесни за достъп, там можете да се връщате отново и отново, и няма да ви омръзне. А защо да не станете и част от магията паневритмия?

седемте рилски езера, окото

Бързо се оглеждаме в кристалната им вода и ви насочвам към най-високото езеро в България, а и на Балканите. Леденото езеро, непосредствено в подножието на Мусала.

леденото езеро

Разположено на 2709 m н.в., ако сте тръгнали да изкачвате върхът на Балканите, няма как да го пропуснете. Е, поне ако го изкачвате откъм х. Мусала. А ако пък сте малко по-авантюристично настроени, защо да не опънете и палатка на брега му. Красиво, спокойно, запленяващо и доста освежаващо, със своите максимум 8 градуса през лятото.

И преди да се отделим мислено от красивата Рила, нека цопнем и в Елениното езеро.

еленино езеро

По пътя ни за връх Мальовица, една от заслужените ни почивки е именно на брега на Елениното езеро. Носещо името на красивата Елена, която  застава начело на Мальовата чета, езерото крие легендата, а вероятно и гроба на 17 годишната девойка, хванала пушка в ръка и пронизала смъртоносно в гърдите Селим паша. Е, по някога гъста мъгла срамежливо крие кристалните води, но имайте търпение.  Снимката в началото на статията ни е именно от обгърнатото в мъгла Еленино езеро.

боянско езеро

И ако ще се оплачете, че ви е трудно да направите някой следобеден преход, в работния ден, недейте! Ето, че си имаме едно приятно езерце за снимки, пикник и разходка, и то съвсем недалеч от София. Боянското езеро.

боянско езеро

Близко е, а и съвсем лесно може да бъде достигнато и с колело (е, ще има въртене нагоре, няма да се лъжем). А през зимата е страхотен декор за “Леденото кралство” 😛 .

Заключителни думи в този пост няма да пиша, а просто ще ви покажа 2 снимки от едно друго известно езеро, но не в България, а в Италия. Да, красиво е, все пак това е езерото Комо.

езерото комо

Защо качвам снимки на лаго ди Комо? Ами за да прецените какво имаме в нашата родина, какво има и в другите страни, а и да решите кое ви харесва повече. Аз лично ви желая да посетите всички. Чао!

езерото комо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *