Мусала

когато търсиш сняг през лятото

Навън е горещо. Много горещо. Ето как започна планът ни да се разходим до връх Мусала.

Та ако скоро не сте предприемали еднодневна разходка до покривът на Балканите – сега му е времето. Да, това е най-високата точка на Балканския полуостров. Вярно, с малко по-висока (8 метра) от втория по височина връх Митикас, Гърция, и 11 метра по-висок от Вихрен, но тези 8 метра си заслужават! 😉

Та хващаме лифт, малко полюшване, и след 20-ина минути вече крачим по широката пътека, на път за хижа Мусала. Вече се чувства по-хладния въздух, а снегът в далечината привлича поглед.

Не губим време и хижата я минаваме транзит, като снимките правим в движение. Желанието ни е да имаме повече време горе, на върха. За снимки и сандвичи, разбира се.

Е, добре де, няма да губим време, но, признайте – тази гледка си заслужава. Не пропускаме и този път да поостанем 20-ина минутки на брега на това езеро. Някои почиват и съзерцават върха, други… се дупят и снимат ли снимат. Снимки с дупенето нямам 🙂 Продължаваме…

Нали споменах, че тук сезонът е различен. По време на разходката си ще изгорите от слънцето, но пък ще можете да се пързаляте по снега, ще си сложите крем за изгаряне, докато гледате типичните пролетни минзухари… абе шантава работа. Но пък е красиво!

А заради топящите се снегове, поточетата са нявсякъде, а езерата са пълни.

Нагоре пътеката се губи, но върхът е пред вас, така че карайте направо.

И като говорим за сняг, знаете ли, че средно 254 дни в годината Мусала е покрит със сняг, а понякога целогодишно горе се вижда неразтопени следи от сняг. Този факт е в случай, че не знаете къде да си изстудите бирата 🙂

Последната част от изкачването е през траверсата. Ако ви е страх от високо (то не е чак път колкова страшно, но все пак) има и лъкатушеща пътека. Но пък гледката от скалите е по-хубава.

Не пропускаме да снимаме и Леденото езеро, което е най-високото езеро на балканите, непосредствено под самия връх. А ето и каква е гледката от траверсата:

Оттам пътят е ясен – все нагоре. А върхът е близо.

Мит е, че можете да видите Бяло море в ясно време. Дори да гледате с бинокъл, не забравяйте, че Земята е кръгла, а и планините в далечината пречат. Пък и наоколо е достатъчно красиво за гледане, за да се опитвате да видите това, което не можете. До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *