Връх Драговски камик

или експедиция до трънския Матерхорн

Да, този красив връх със звучно име е идеалната разходка, че дори и за деца. Има местенца за пикник, хубава гледка, полегата пътечка… ама лятото!

сняг и синьо небе

синият час

Нещата съвсем не стоят така, когато решиш да го достигнеш в деня, когато синоптиците казват, че е най-студеният за сезона и дневната температура там някъде в подножието е -13 градуса. А горе? Горе е толкова красиво, че там температурата не съществува като физична величина 😀

сняг

синьо небе

Та една събота сутрин решаваме да направим зимен преход, стягаме термо дрехите, якетата и високата кола (че си имаше сняг, дори по пътя) и дим да ни няма, както се пееше в една песен.

Погледнете и Заледения Искър

на върха

драговски камик

Маршрутът към този връх е маркиран много добре. Ама наистина много! Трънското туристическо дружество хвърля доста енергия и старание да поддържа пътеките, за което шапка им сваляме. Този път, обаче, ги изпреварихме и започнахме експедицията преди те да се активизират с чистенето на паднали дървета.

зимни гледки

лед

най-студеният залез за годината

А защо наричам тази разходка експедиция ли – ако не сте прегледали всички снимки – направете го, за да добиете представа. Нападали дървета, затрупана маркировка и лед навсякъде. Лекото преходче се превърна в пълзене, промушване, катерене, скачане и провиране. През цялото време!

контрасти

изпращаме деня

А гората изглеждаше все едно са ви поставили сред декорите на Леденото кралство. Всяко едно дърво беше заледено от стъблото до върха на останалите жълти листенца… и когато задухаше вятър се наслаждавахме и на приказно звънтене. Въобще – беше си приказка.

когато температурата се чувства като -31

ледената гора

заледен

Пътеките за върха са три, като е добре да ги подберете в зависимост от метеорологичните условия. Лятото, при хубаво време, може да изберете качване по един път и слизане по друг, за да може да се насладите максимално.

прочетете още: на края на света

по пътеката бяха минали само зайците

пътеката е насам

И като за финал даваме един съвет – ако изберете дългият маршрут от село Филиповци, отбийте се и през Стакьов камик – само 10 минутки отклоняване от пътя, а гледката си заслужава. Впрочем – ето я:

изглед от стакьов камик

А ако сте с деца – вероятно ще търсят Елза тук:

леденото кралство

трънското ледено кралство

А ние поздравяваме трънското туристическо дружество за бързината, с която разчистиха пътеките и възстановиха засипаната или паднала маркировка. Отне им по-малко от един уикенд, в доста сурови условия, за да направят пътеките и маркировката отново видима. Супер сте!

снежец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *