Честита Нова Година

вдигаме наздравица за странните обичаи в някои държави

Новогодишната нощ… всички тръпнем в очакване. Някои очакват какво ще им донесе годината с преобладаващи двойки. Други се чудят ще стигне ли виното и „абе, дали нарязах достатъчно пастърма“. Е, докато всеки очаква нещо, нека видим какви шантави традиции имат някои народи, очаквайки новата година.

Честита Нова Година

Започваме! В България си хвърляме парите за фойерверки, докато във ЮАР изхвърлят старите си вещи. Хитро, а? Но обещах обичаите да са странни, нали? А какво странно в изхвърлянето на старите ненужни вещи? Амиии вещите се изхвърлят през прозорците. Гражданите са предупредени на 31-ви да избягват да ходят около жилищни сгради, а държавата организира камиони и дори хеликоптери, за да разчистят по-бързо бъркотията от старата година.

В Испания са малко по-културни от ЮАР. Там посрещат годината с 12 зърна грозде, точно в 12 часа. Тук, в страната ни, обичаят е леко видоизменен и някои посрещат годината с 12 малки гроздови ракии 🙂 Едва доловима промяна, нали?

В Италия пък не държат на гроздето и боклуците… там държат на цвета на бельото. Смята се, че годината ще е добра, ако в навечерието и носиш червено бельо. В Южна Америка пък стигат по-далеч, като според цвета на гащите определят какво точно трябва да се случи – ако са жълти на цвят идва нова любов, ако са бели – мир и т.н. Ако са с друг оттенък – ще перете на програма за фино пране 🙂

А знаете ли че има и традиция да скочиш в студената река, заедно с елха и питие в ръка. Танцуваш и се веселиш, докато елхата не изплува на повърхността. И това естествено е в далечен Сибир, къде другаде… Смисъла ли търсите? Смисълът е в това – да оставят старата година под леда и… абе кой търси смисъл след толкова водка…

И сега ако си мислите, че европейците са фини и изискани хора и пият аперитив от малка чашка, с изправено кутре… скокнете за Нова година в Дания да видите. Там хората чупят чинии и чаши, които не са използвали през старата година. Ама не си ги чупят вкъщи, ами пред вратите и прозорците на приятелите си. С такива приятели не ти трябват врагове, а 🙂

В Еквадор, освен пирошоу, хората горят чучело, пълно с хартия – снимки на хора, които не искат да видят през новата година и написани лоши спомени. Представяте ли си това в България – хората неистово горят снимки на началника, на политици… на тъщите си, огън и жупел!

Неусетно (поне за мен) стигаме до последната интересна традиция на фермерите в съседна Румъния. Там старите хора, които отглеждат животни, смятат, че на Нова година трябва си говорим с животните, като това ще донесе късмет и просперитет през новата година. Лично на мен последната традиция най-много ми допадна, затова ви пожелавам здраве, късмет и споделени мигове през Новата година и… абе отивам да си поговоря малко с котката, че май има нещо да ми каже. Чао!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *