Орхидеи

Кое е по-лесно – отглеждане или заснемане?

С този пост едва ли ще зарадвам градинарите и любителите на цветята, тъй като няма да дам никакви съвети за отглеждането на тези красиви цветя.  При мен те просто си растат, цъфтят и ни радват.
лилава орхидея

Радват ни и от фотографска гледна точка, затова през един свободен следобед сътворих малко домашно фотостудио (в кухнята, за да съм по-близо до хладилника, за всеки случай 😛 ) и реших да поснимам цветя в студийна обстановка.

бяла орхидея

Нещата, които ми бяха необходими за “построяване” на студиото не бяха много.  За да направите това вкъщи, ще ви трябва кадастрон (черен и бял), един пуловелизатор, тиксо, задължително статив, а ако имате и външна светкавица и дистанционно ще е още по-добре. И, разбира се, орхидеи или всякакви други интересни цветя, бонзаи, ако щете и зарзават (предполагам ще се получат доста ефектни снимки с чери доматки, като оставим шегата настрана)

лилава орхидея отблизо

Първата ни работа е да залепим кадастрона с тиксо за процореца. Ако навън е хубав слънчев ден и слънцето огрява точно този прозорец, ефектът ще е прекрасен. По този начин вече имаме чудесен фон, който е супер равномерно осветен. Може дори да не ни се наложи да използваме светкавица.

бяла орхидея на тъмен фон

Следващият етап е да вземем цветето и да го подготвим за снимките. Подготовката се състои в това – да напръскаме лекичко листенцата и цветовете му, от разстояние поне 30 см, с пуловелизатора.  Капчиците са много ефектни и придават страхотна свежест, а и изпъкват доста от светкавицата.

жълта орхидея

Аз подбрах 2 кадастрона – с бял и с черен цвят. Ако изберете някакъв друт цвят, има опасност цялата фотосесия да изглежда доста изкуствено, но лично аз бих ви насърчил да експериментирате, виждал съм страхотни ефекти дори от намачкано готварско фолио. В моя случай черният кадастрон свърши по-добра работа, защото цветовете изпъкваха много. Белият също не беше лош, но него го използвах за снимки на бялата орхидея, за да подчертая колко ярко бяла и нежна е.

лилава орхидея на черен фон

В нашата скромна колекция от орхидеи, подарени ни от приятели, има 6 саксии, 5 от които бяха цъфнали в различни цветове. След като снимах едно по едно, вече е ред на комбинациите. Еднаквите форми, но с различни цветове да интересни, а докато ги наглася и преплита, човек може да изгуби часове.

бяла и лилава орхидея

бяла, лилава и жълта орхидея

Разбира се, нямаше как да не експериментирам и с HDR. Тук обаче използването на статив е задължително (ако приемем, че до сега е силно желателно).  За да постигна ефекта на следващата снимка, просто спрях светкавицата, а и използвах момента, в който слънцето се беше скрило зад облак, така че цветовете да не са съвсем осветени.

жълта и бяла орхидея, HDR

А понякога и тъмните, недоосветени снимки, изглеждат доста мистериозно.  Подкрепям думите си с кадъра по-долу, като можете да погледнете и началния кадър на публикацията.

лилава и жълна орхидея

Като извод мога да кажа, че снимането на цветя може и да не свързано с преходи, жега или студ, а понякога и екстремни моменти, но определено е доста разпускащо, когато просто ви се мързелува.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *