Урдини езера

един път не е достатъчен, за да им се насладиш

Ако трябва да бъда честен и два пъти да ги посетите, пак няма да им се наситите. Поне ние бяхме на мнение, че преспиване на палатка там най-много ще ни приляга 🙂

гледка

И понеже Урдините езера са известни и като „по-малко известните рилски езера“, пътят до тях е труден, дълъг, няма лифт и т.н., не се радват на толкова голям туристически интерес. Или по-скоро липсата на лифт, дългият път и голямата денивелация отсяват псевдо-туристите (които обикновено оставят следи след себе си). 

а сега накъде

Ние обаче, отново инвестирахме един цял ден за да ги посетим, наснимаме и да им се насладим и малко по-късно реших да попитам Chat GPT дали знае нещо за точно тези рилски езера. 

рилските езера не са далеч от пътя

поглед към рилските езера

Оказва се, че изкуственият интелект се е разходил до там и ги е „видял“, та ни разказа няколко интересни истории и факти… които след отсяване и проверка, решихме да споделим тук.

небе и облачета в урдиния циркус

и Мальовица от дясно

Езерата в системата са с различен цвят на водата –  синьо, зелено та до тъмно лилаво. Това се дължи на различния състав на водата и наличието на минерали и седимент, въпреки, че са една езерна система. 

гледката, която си струва

урдин циркус

Природата не е статична – с течение на времето са били засечени езера, които впоследствие са изчезнали поради изменения в природната среда или са се пресъздавали на нови места. Затова ви приканваме – ходете често, за да наблюдавате кога ще се появи някое ново езеро 🙂

Езеро

къщата на спокойствието

Разбира се, няма как да няма и легенда за появата на езерата. А каква легенда ще е, ако главната роля не е на змей 🙂

езеро

отражения

свежест

Накратко – местни овчари се опълчили на зъл змей, който се хранил със стадата им. След дълга и тежка битка, змеят бил победен, като паднал мъртъв на земята. Тъй като бил огромен, по вдлъбнатините на гърба му се оформили езера, наречени по-късно Урдени – от старобългарската дума за вълнообразна редица. 

началото на урдина река

последен поглед и тръгваме надолу

Е, ако ви се гледат уникални рилски гледки на едни по-малко известни рилски езера, търси ви се змей или просто имате свободен един цял ден (или повече) – стягайте туристическите обувки, щеките и тръгвайте натам. 

урдина река

по пътя надолу

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *