Рисунки с огъня

или иначе казано – въртене на огнен пой

Разхождаш се из центъра на Бургас (примерно) и погледът ти е привлечен от младеж, който рисува интересни картини, като върти огън на връвчица.. Гледаш го, интересно е… мислиш си – ако изпусне връзката ще стане доста горещо, но продължаваш да гледаш, защото фигурите са омагьосващи. Ами всъщност аз туко що описах какво е въртене на „пой„.

въртене на пой

А за да бъде по-пунктуален – Пой е топка, вързана на въже, използвана в жонглирането с огън. Използва се като се държи с ръце и се върти в различни кръгови движения около тялото, наподобяващи въртенето на бухалки.

пой

Първите, които са практикували пой са били маорите от Нова Зеландия (думата пой означава топка на маорски). Жените са го използвали, за да увеличат гъвкавостта на ръцете и китките си, а мъжете са го използвали за развиване на сила и координация. 

черно-бяло пой

В съвременния му вид, като улична култура, въртенето на пой върви заедно с етно или модерна музика, а именно симбиозата му с музикален ритъм го прави още по-интересно. 

Така че ако видите някой шантав човек, който се кани да върти огън на връвчица – поспрете и погледайте. Тези хора ще направят рисунки с огън и да, трябва да си малко шантав, за да се занимаваш с това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *