Весела Коледа

спокойни и щастливи празници

Коледа – навсякъде шарена украса, дебели старци с бради и червени шапки, отрупани маси и нарушаване на диетите – все неща, които са ни до болка познати. Това е ежедневието на празниците. И докато навсякъде ни атакуват с коледни традиции, които всъщност на изуст знаем, нека потърсим по-странните суеверия и традиции, които звучат шантаво, нелепо и понякога доста комично.

тиха нощ, свята нощ.. и греяно вино

Разбира се, започваме с по-малко странните, за да можем да надграждаме.

  • Ако вятърът духа на Коледа, значи ни очаква добра година (18 градуса, слънце и няма помен от вятър… плашим се)
  • Ако искате да имате добро здраве през цялата следваща година, изяжте една ябълка на Бъдни вечер (сред пържоли, сарми, боб – това май ще е единственото здравословно нещо)
  • Ако носите нови обувки на Коледа, това ще ви донесе лош късмет (дадат ли ви нови обувки – не ги носете. Дори не ги пробвайте! )
тиха нощ, свята нощ
  • Ако на Коледа се роди бебе, то ще има много късмет (а кой се е родил по Коледа?)
  • Ако на Коледа изядете сурово яйце, преди да хапнете нещо друго, ще имате късмет (особено ако е добре измито)
  • Ако на Коледа вали сняг, Великден ще бъде топъл (повтарям – 18 градуса и слънце… притеснява ме този Великден)
коледният дух

И ако тези традиции и поверия до тук ви се струват що-годе нормални.. или поне не толкова странни – можете да посетите Украйна и да помогнете на местните да украсят елхата си с.. паяци. И паяжина също. Надявам се да не попаднете на традиционалисти, които искат да използват естествени „продукти“. Традицията идва от бедна жена, която нямала пари за украса и паяци украсили елхата и в бъдната нощ.

коледни базари

още коледни базари

Ако ви се хапва нещо вкусно на трапезата, стойте си при баба. Или поне не ходете в Гренландия, където местните хапват аук (малка арктическа птица) в тюленова кожа, предварително заровена за няколко месеца, за да може да се разложи месото и. А после нас гледат странно, като варварски си хапваме шкембе чорба.

коледни светлини

Ако отскочите до Япония (близко е, идеалната дестинация за уикенда) по Коледа ще ви натъпчат с … KFC. И не, не се шегувам – японците считат за традиция на Коледа да хапват американското пържено пиле. Дали от умела маркетингова стратегия или просто са шантави, но заведенията от веригата работят на Коледа и са претъпкани, така че доставят и до вкъщи.

коледни разходки

президентството

Ако пък искате 2 седмици да храните дървено човече, след което да го биете с пръчка – Испания е толкова близо! Испанците, и по-точно каталунците, правят човече с лице от дърво – с лице и шапка и в продължение на две седмици те го „хранят“ с плодове, ядки и сладкиши. На Бъдни вечер цялото семейство бие дървото, докато дървото не „изхвърли“ всички лакомства. Тук даже не знам как да коментирам 😀

коледна разходка

Ако пък посетите Чехия по Коледа – внимавайте като ходите на гости да не ви удари обувка по главата. Точно на празника неомъжените чехкини застават с гръб към вратата и мятат една от обувките си през рамо. Поверието е, че ако тя се приземи с пръстите към вратата, това означава, че до една година момичето ще се омъжи. А ако удари някой в лицето сигурно човекът е нейн до гроб!

елени светят и пасат пред цум

още елени пред цум

Тиха нощ, свята нощ… не и в Норвегия. Норвежците вярват, че Бъдни вечер съвпада с… пристигането на зфлите духове и вещиците на земята. Затова домакините крият всички метли в къщата преди да си легнат, за да не им ги открадне някой дух. А как можеш да спиш спокойно, като знаеш, че злите духове са дошли не знам… но поне няма да ти пипат метлата 😛

народния театър

Е, и ние не оставяме по-назад, като на Нова година пращаме децата си да бият с пръчки съседите за да им вземат парите… или поне така го виждат чужденците, та сигурно всеки сам си е намерил логика в обичаите, като нашата задача е да им се подиграваме, докато хапваме коледната вечеря.

Честита Коледа на всички! Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *