Сезонът на маковете

Стръкче красота от перуанските Анди

Да, точно така, и ние не знаехме този факт, но макът е пренесен от перуанските Анди, и въпреки че изглежда доста крехко растение, което само един повей може да унищожи, той живее в доста екстремни условия. За да цъфти му е нужна температура от -10 до +20 градуса.

Оказва се, че освен прекрасен декор за снимки, билката (или може би цветето), е позната от доста време и има завидно голям набор от добри качества. Едно от най-известните и е това, че е силен афродизиак. Затова намирайте красив модел, вадете камерата и започвайте със снимките 🙂

Мак се отглежда и в България, но не е трудно да намерите полянка, осеяна с маков цвят, който се е самонасял. В нашия случай, този прекрасен декор бе видян от прозореца на колата ни край Пловдив.


За мака съществуват много митове и легенди. Самата богиня на жътвата Церера (Деметра) била изобразявана с мак в ръка. Древните гърци вярвали, че цветето е създадено за нея от самия бог на сънищата, Хипнос.

Според древноримска легенда, макът е израстнал от сълзите на Венера, които тя проляла, след като научила за смъртта на прекрасния Адонис.

Будизмът също има свое тълкувание за появяването на цветето – то пораства там, където се били докоснали миглите на спящия Буда.

Всички тези красиви митове и легенди ще са ви полезни да разсейвате вниманието на вашия модел, дошъл от изгубено племе на инките, специално за да ви позира. И, все пак, бъдете внимателни, защото както древните инки, така и древните китайци са считали цветето за много ценно.

Корените на мака са били използвани за данък и били универсална разменна монета при инкските племена. В Китай, а по-късно и в Индия, билката започнала да се използва като опиат, заради което отглеждането и било забранено и тя се търгувала нелегално. И в двата края на света е била ценен ресурс. За нас е просто поредното красиво творение на майката природа, което заслужава да му отделите внимание и да му се порадвате, а ако не ви изпревари вятърът – може внимателно да то докоснете.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *