Детски карате турнир „Светлина“

състезание за малки нинджи

Наскоро карате клуб „Светлина“ организира турнир по карате за деца, на който имах възможността да поснимам хлапета-каратисти.

Снимането на деца е доста трудоемко (нали знаете, осветлението в залите е оскъдно, а те са доста бързи), но е изключително интересно. След като вечер източиш картата памет на компютъра и видиш всички детски непринудени лица, които не прикриват никакви емоции, усещаш, че снимките говорят сами за себе си и няма нужда да пишеш никакви излишни обяснения в блога си :).

Разбира се, на въоръжение влизат външната светкавица (с много, ама много батерии) и телеобективът, защото определено човек трябва да се постарае да не притеснява децата, нито да ги кара да позират.

Така че отдалечаваме се, вдигаме ISO-то на камерата, до колкото позволява и започваме да правим кадър след кадър, за да хванем емоцията.

Залагайки на репортажната фотография, тук се придържах предимно към запечатване на детските чувства и вълнения, като качеството на фотографиите не беше (основен) приоритет. Все пак да не забравяме, че никой не позира, а доста от хлапетата, съдиите и треньорите изобщо не знаеха, че са снимани.

А как протича самото състезание – разбира се със задължителните демонстрации на отделни удари и кати, двубои и щафети за най-малките. Все дейности с много динамика, за които се нуждаех от бързи рефлекси.

И с риск да ви разочаровам, но ако искате да снимате състезание по карате, без да сте каратист (или запалянко, който често ходи по състезания) ще ви е доста трудно. Да, за да докарате добри снимки е нужно да знаете къде да застанете, колко близо да се позиционирате, така че да не пречите на съдиите (или да притеснявате състезателите с присъствието си) и какво да очаквате след подаден сигнал.

Разбира се, един похват, който можете да използвате при всякакви спортни мероприятия – съобразете скоростта на затвора така, че леко да размажете движенията на спортистите. Разбира се, държим фокусът да е на лицата и те да са максимално остри. Така ще създадете чувство за движение, а не на замразени статични фигури.

Аа, не забравяйте да направите снимки на треньори, съдии и организатори. Може да е само за спомен, но ще се радват да се видят от страни.  Ако пък има и награди, защо да не снимате и целта и мотивацията на всички?

>И бъдете сигурни, че ако искате да снимате спортни мероприятия и си мислите, че ще снимате няколко детски, за да се научите – това е най-трудната стъпка. Определено е по-лесно да снимаш професионалисти, отколкото деца. Те не крият емоциите си, не позират и едва ли ги интересува как ще излезнат на снимките ви.

>

А след няколкочасова работа идва моментът, когато всички очакват решенията на съдиите…

… и заслуженият поздрав за постигнатите успехи:

Като за финал – качвам кадър от една драматична битка, който поне при мен навява спомен сякаш от напрегнат момент от екшън филм. До скоро!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *