Фестивалът Фая (Las Fallas)

… когато цяла Валенсия полудее

Колко голям може да бъде един фестивал? Да напълни стадион, парк или дори целия център на прилично голям град..?

скулптура, фая

Фая (от испански – Falla) е официален празник-фестивал в областта Валенсия, който обхваща целия град, та дори и по-малките населени места и селата. Всеки и всичко празнува. През няколкостотин метра има зари, стрелби, типичните за Фаята фигури… абе мащабността на този фестивал многократно прехвърли представите ни за голямо събитие.

фая, скулптура

 

Фестивалът Фая води своето начало от преди 3 века, когато след краят на зимата дърводелците са разчиствали своите ателиета, изгаряйки ненужните дървении насред улицата. След това обикновените хора също са се включили към тази дейност, хвърляйки в огъня стара покъщнина, сламени дюшеци, стари дрехи и всичко това, което не им трябва.

 

Фая, Валенсия

Преди около век, обаче, общината забранява тази дейност, като задължава всички да изхвърлят боклуците си в покрайнините на града. Чак в средата на 20 век традицията е подновена, като идеята е на купчините боклуци да се придават причудливи и интересни форми.

Победител на фая 2018

И така до наши дни, когато на улиците се издигат статуи от стиропор, картон и восък, понякога и дървесина, отразяващи нашумели проблеми в обществеността, политиката, спортът. Най-честно способът е карикатуристичен, а статуите са наистина забележителни.

Някои с размери, надвишаващи 25 метра височина и с толкова детайли, изобразяваща цяла история, която може да ти отнеме дори един час обикаляне от всички страни, докато я „прочетеш“. Творенията са просто възхитителни.

Тази година във фестивала взеха участие над 700 статуи, разпръснати буквално в целия град. Наистина е трудно да се разходиш и да не ти се изпречи огромна статуя.

Около година трае целият труд по изграждането на една фая. Можете да си представите колко хора са заети с това.  А и както се казва в някои популярни реклами – „но това не е всичко“.

Ама съвсем не е всичко! Освен фаите, целият град се разтърсва (буквално!) от най-впечатляващото пиротехническо шоу, което бяхме чували (и изобщо не се сравнява дори с новогодишните гърмежи). Наречено масклета (mascleta), пиротехническото шоу е точно в 14 часа валенсианско време, и, отново – провежда се навсякъде – във всеки квартал, през няколко улички, а чувството е неописуемо – тътенът е огромен, земята се тресе под краката ти, препоръчително е да си с отворена уста и памук или тапи за уши. Ако си на първа линия има риск временно да не чуваш, да те болят ушите и да усетиш вътрешните си органи.

Точно преди взривяването:
масклета, преди
По време на взривовете:
След…

Само да не си помислите, че това се случва еднократно и ще го пропуснете. Съвсем не – масклетите са всеки ден, от 2 часа, по време на целият фестивал. Последната е най-страшна.

Аа, да не пропусна да кажа, че целогодишно пиратките и бомбичките във Валенсия са забранени, като изключение е този фестивал. Тогава всичко, малко и голямо, гърми на поразия.

Освен масклетите, всяка вечер също има заря. Отново от много места, точно в 12 часа. Ден преди да изгорят статуите, на 18-ти, зарята се провежда в 1 и 30 през нощта и тогава е най-зрелищна. Центърът се изпълва с хора и направо се пука по шевовете.

 

Предпоследният ден, освен със зрелищната си заря, се свързва и с друго събитие – всички файерки (момичетата, кръстосващи града с традиционни облекла) правят парад в центъра на Валенсия, точно на площада пред катедралата. Там се издига и 10 метрова статуя на Ла Вирхен де лос Десампарадос (Девата на беззащитните), а файерките и дават своите цветя. Интересно е, че 10 метровата статуя е направена само от червени и бели карамфили. Целият площад мирише на цветя.

.

През всичкото останало време забавленията също не спират. Из целият град сноват файери – мъже и жени с традиционни облекла, придружени с духов оркестър.  Вечерно време пък е време за уличните партита – тонколони, музика, DJ-и и млади хора навсякъде. От всеки ъгъл има открито парти, където можеш да слушаш музика и да се забавляваш безплатно или да си вземеш купон, срещу който получаваш напитки многократно.

 .
Масклетата е приготвена и очаква някой да и драсне клечката…
 .
Ето така се празнува! Денонощно, навсякъде, с най-разнообразни щуротии.
През нощта скулптурите изглеждат съвсем иначе:
 .
.
А с нарастващата си популярност, Фаята вече включва елементи дори от други континенти:
Малко полезни и интересни факти за този празник.
  • Фестивалът Фая се провежда всяка година от 14 д0 19 март;
  • не използвайте автомобил. мисия невъзможна е – половината улици в града са затворени;
  • все пак не всички статуи се запалват – една от малките статуи (обикновено файерите правят по 2 – малка и голяма), която е избрана от жури, отива в Музея на фаята. Там може да видите оцелелите от предните години;

Ето я „спасената“ статуя, която ще намери дома си в музей:

  • най-красивата фая, избрана със специално жури, бива изгорена последна, в 1 часа след полунощ. Всички останали фаи се горят точно в полунощ.

Победителят от Falla 2018:

победител Фая 2018

  • по време на фестивала можете да си купите чуро – нещо като продълговата мекица. Опитайте го, защото количките за чуро се срещат само тогава. Вкусни са…

  • преди всяко по-важно събитие (горене на някоя фая, пиро-шоу масклета, заря) има 2 предупредителни изстрела, 10 минути и 5 минути преди началото, за ориентир;

Малкият принц също взе участие:

  • тази година една от статуите беше изцяло дървена, построена без съвременни средства, в легнало положение и след това дърпана със системи от макари и въжета, за да се изправи. Името и е „Plantar la esperanza“ (посади надежда) и олицетворява борбата срещу рака на гърдата.

Тъжното е, че последната вечер, точно в полунощ, труд, отнел една цяла година, изгаря за 15-20 минути. Хората, сътворили тези статуи ги гръмват с бомбички и ги запалват, пращайки ги в небитието, като за тях остава само споменът и снимките.

А на сутринта няма и следи от затворени улици, огньове, барут и боклуци – всичко е измито и все едно фестивал не е имало.

 

Като цяло този фестивал, с уличните си украси, пиротехническо шоу и добро настроение, изпреварва многократно останалите празници, а Коледа и Нова година бледнеят. И това е мнение е споделено от самите валенсианци.

 

Фая 2018, Валенсия, Испания. Оле!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *