остров Тасос

райско кътче на една ръка разстояние

Стягайте палатките и хайде на море!

Този възглас обикновено отнема максимум 5 минутки екзалтирани викове и след това започват претенциите за място, организация, транспорт… и какво ли още не. Разбира се, искаме да се стига с автомобил, да е тихо (че нали сме на палатки), мястото да е сенчесто, защото не ни се спи в сауна след 7 сутринта, да е близо до плажа… и още какво ли не!

Няма да изненадам никого, като уточня, че доста по-известните ни курорти с къмпинги са под всякаква критика, а местата за диво къмпингуване са в най-северните части и са на доста път, та хвърляме поглед към съседна Гърция, и по-точно остров Тасос.

Тасос е екзотичен гръцки остров, разположен в северната част на Егейско море, на няколко километра от континента. Най-близка точка е Керамоти, а разстоянието по вода от Кавала е около 20 км.

Всъщност островът е формиран от мрамори, гнайси и шисти от родопския масив, а мраморът му се слави още от времето преди Христа.

Островът е известен с безкрайните маслинови гори (повече от 1 млн. дървета!), някои на възраст над 900 години.

Широк от запад на изток по-малко от двайсет километра, а дълъг от север на юг почти двайсет и пет, Тасос има площ от около 385 кв. км и се обикаля за по-малко от сто километра по околовръстен път, предлагащ множество живописни гледки.

В своята северна част Тасос е покрит с доста гъсти за един гръцки остров борови гори, като тъмнозеленият цвят на южните иглолистни гори плавно прелива в наситено синия цвят на морето.

В южната част на острова растителността е доста по-бедна, а склоновете по-стръмни и каменисти. Затова пък повечето хубави, макар и малки, пясъчни плажове са именно там – в дъното на някое дълбоко врязало се в сушата заливче.

А пък в рибарското селище Алики се намира езически храм, издигнат през VII век пр. Хр. Може да отбиете и да го разгледате.

Нашите лични впечатления от Тасос бяха повече от позитивни. Достъпването до острова става с ферибот, а на него има достатъчен брой къмпинги, така че да не се налага да си правите предварителни резервации и предплащания. Условията в тези къмпинги са доста порядъчни – отделно място за всяка компания, обградено с храсти (за уединение), насадени дървета за сянка, можеш да си „поръчаш“ ток и вода, а междувременно има общи помещения – бани, съблекални, барче, каси (за вещи, а не каси бира) и хладилници. И всичко поддържано, новичко и чисто.

А плажовете… те буквално са през стотина метра. Наистина много. И различни. От големи светли плажове с бял пясък до малки сгушени плажчета с дървета и растителност. За всеки вкус! Ама наистина – ако се постараете там можете да намерите място за плажуване, на което сте само вие.

В случай, че искате да подивеете и леженето на плажа като гущер (не визирам никого от приятелите си 😛 ) не ви е в стила, вашето място е Гьола / Giola, на снимката горе. Както името вероятно ви подсказва – това е гьол (или дупка в скалите), достатъчно дълбока, че да скачате от 10-15 метровата скала и да не се притеснявате, че ще докоснете скалите под повърхността. Приканваме ви – съберете смелост и скачайте.

Лично ние не можем да ви препоръчаме на кой плаж да разпънете чадъри, защото те са толкова много, че най-вероятно ще спорим доста дълго. Но пък обиколете колкото може повече, всички са различни. Наистина можете всеки дообяд/следобяд да променяте местоположението си и да мятате хавлии на различни места, точно както направихме ние.

А за романтично настроените – наслаждавайте се на залезите. Те, както и плажовете, са различни от всяко едно местенце, така че всяка вечер ще можете да въздишате романтично, да си гугукате и да гледате шантавия човек със статив и фотоапарат, който обикаля като папарак… (за един приятел говоря 😛 )

Тасос е страхотно местенце, и за почиващи, и за влюбени и за фотографи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *