Меандрите на река Увац

една от най-интересните гледки в Сърбия

Меандрите на Увац се намират в югозападната част на Сърбия и са една от най-впечатляващите забележителности в страната. С течение на хиляди години река Увац е изваяла това великолепно творение, проправяйки си път през карстовия масив Пещерско плато. В този участък стените на каньона могат да достигнат до 100 метра височина. Районът е изключително живописен с извисяващите се планински върхове, пещери и река Увац

Меандрите на река Увац

Меандрите на Увац са част от природния резерват Увац (Special Nature Reserve Uvac), която е защитена територия, известна с опитите за опазване на белоглавия лешояд (Griffon vulture). Тук се намира и най-големият пещерен комплекс на територията на Сърбия. Пещерната система в долината на Увац е с дължина около шест хиляди метра, като един от входовете и е ясно забележим на снимките и се достига, когато нивото на водата е по-ниско.

Меандрите на река Увац

За да видите меандрите от най-хубавото място – там, от където имахме възможност да направим снимките,  ще трябва да се качите на платформата „Молитва“. Вариантите са два – да се придвижите с лодка и да отделите 2-3 часа за катерене до върха или от пътя Нови пазар – Сйеница да отбиете по черен път, последните 6-7 километра от който е проходим само за по-сериозен джип.  

Меандрите на река Увац

Ние избрахме офроуд варианта, заради пълната ни програма и липсата на време и тествахме възможностите на джипката, следвайки табелките „Vidikovac“ и гугълската навигация. Не успяхме да се загубим, така че ориентирането там е лесно.

Меандрите на река Увац

Та заради препълнения график, пътя и офроуд приключението ни преминаха под светлината на залеза, а самите меандри видяхме в сумрак. И както личи на снимките, когато там е сумрачно и няма абсолютно никакви хора, картинката от приятно-романтична преминава в доста зловеща такава. Реката пълзи съвсем бавно, цветът и е синьо-зелен, пълна тишина… определено приличаше на декор за хорър филм.

Меандрите на река Увац

Река Увац е естествена южна граница на планината Златибор. В края на курса си река Увац е естествена граница между Сърбия и Босна и Херцеговина.

Меандрите на река Увац

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *