Хасково

уж познат град, ама не съвсем…

В командировка в Хасково сме. Работим си кротко, а фотоапаратът ми търпеливо си чака в раницата, защото няма как да минем без вечерната фоторазходка из града. А там има какво да се снима и какво да се види. Още по-интересно е, когато местните колеги те „открехнат“ за някои по-незнайни факти за града, което прави фотообиколката едно наистина страхотно изживяване. 


Сигурен съм, че знаете, че първото място, което ще посетим, е монументът на Света Богородица. Ами да – насочваме се натам, а аз слагам обектив и филтър в движение.


Монументът, посветен на Света Богородица и Младенеца, е открит тържествено през 2003 година, а две години по-късно получава световно признание като един от рекордите на Гинес. Призът утвърждава внушителния монумент като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света.

Самата статуя е висока 14 метра, а пиедесталът под нея – 17 метра, което прави обща височина от 31 метра наистина внушителна. Това се усеща особено добре, когато застанете в основата.

Много близо до величествения монумент на Света Богородица се намира висока камбанария. Височината и е около 30 метра, което й отрежда едно от челните места на Балканския полуостров. В камбанарията има стълба, виеща се почти до върха, откъдето човек може да се полюбува на страхотни панорамни гледки. А и отвътре ти идва да кажеш – Хасково ми е Рио де Жанейро 🙂

Това, обаче, са широко-известните факти, а аз ще  споделя с вас малко по-незнайни такива:

  • Най-големият паметник на капитан Петко Войвода е в Хасково. Всъщност не знам дали ви е известно, защото за мен не беше, но кап. Петко е българинът с най-много паметници в страната ни и чужбина. Известен като страшилище сред турците преди и след Освобождението, войводата има почти 30 паметника в страната и чужбина, като има паметник в Рим, редом до Гарибалди,  Украйна-Киев, САЩ-Чикаго , Гърция…  Но двуметровата статуя в Хасково е най-голямата и най-представителната.
  • Узунджовската църква – най-голямата селска църква в страната ни. Бивша джамия, преработена в църква, тя е интересна не само с размерите си, но и с това, че е единствената църква, която има надписи на глаголица на иконстаса си.
  • Всички сме слушали песента Среща на Щурците (а и вероятно сме си я тананикали по разни събития, ако вече сте завършили 😛 ). Знаете ли, че е писана за красива учителка от Хасково? Неслучайно покрай хасковската река растат 836 тополи. Хванахте ли логиката 🙂  Който иска може да ги преброи по снимките 😛
  • Камбаната на възстановената стара часовникова кула на Хасково е от леярната “Whitechapel”, произвела камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон 2012 и камбаните за юбилея на кралица Елизабет II.

Определено има какво да се види в Хасково и околностите. Ние със сигурност ще си отделим поне 2-3 дни, за да разгледаме всички скрити съкровища в града и околностите. Чао!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *