Честита първа пролет!

и малко факти за щъркелите

Щъркелите, вестителите на идването на пролетта, отново са тук и вече можем да сваляме мартеничките.

И докато големите птици са предвестник на пролетта (че и на бебетата), нека прочетем малко факти за тях.

  • Щъркелите предпочитат да летят над твърда земя и затова правят своя маршрут така, че полетът им над морета да е сведен до минимум.
  • По време на полет щъркелите почиват, като заспиват летейки за 10-ина минути, премествайки се в центъра на ятото.
  • Една четвърт от световната популация на щъркели живеят в Полша.
щъркел
  • Народно поверие е, че ако щъркелите дойдат в страната ни мръсни и кални, годината ще е плодородна и дъждовна.
  • Размахът на щъркела често е над 2 метра, а дължината му от върха на човката до опашката е 100-120 см.
  • Къде отиват щъркелите зимата – те предприемат пътуване към Чад, Судан, Нигерия.
  • Максималната продължителност на живота на щъркелите е 35 години.
  • Те са моногамни, като и двамата родители се грижат за малките щъркелчета.
  • Гнездата им могат да са огромни – достигат 250 килограма.
  • За разлика от белите щъркели, черните живеят в усамотение, далеч от хората, като свиват гнезда на дървета от вековни гори, отдалечени от градовете.

Честита първа пролет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.