Водопад Докузак

странджанската Ниагара

Водопадът Докузак се намира в Странджа планина, близо до Малко Търново. До него се стига лесно, по хубав път. В района има изграден туристически заслон с камина и дървени маси – идеалното място за барбекю на сянка, детски смях и фотографи, които елегантно са се дръпнали от цялата тази лудница и съсредоточено снимат водопад. 

водопад докузак

Името на водопада идва от турски и означава 9 извора. Идва от едноименната река, на която е разположен, която води началото си от 9 карстови извора. Препоръчително е да го посетите в ранна пролет, когато е най-пълноводен, всичко е с един свежо-зелен наситен цвят, а комарите още не са станали с размер на дрон от среден клас. 

водопад докузак, странджа

водопад докузак, странджа

Ако четете сухите данни в интернет – водопадът е висок 5-6 метра.. и най-вероятно няма да продължите да четете по-нататък, но аз да си ви предупредя – това е най-големият водопад в Странджа, а водната завеса е доста широка и образува различни по форма водоскоци, така че определено си заслужава да му отделите време. А и звукът му се чува още от самото шосе, доста преди да ви се открие. Една малка Ниагара. 

водопад

една малка ниагара

И накрая – как да стигнете до там. Вариантите са два – ако сте средностатистически нормален човек, с автомобил и телефон – пишете водопад Докузак в Гугъл, цъкате бутончето „Навигирай“ и сте готови. Ако обаче сте шантав човек с планински велосипед и желание за приключения, бедствия и щуротии в планините – звънкате на Нено и той ще ви прекара през кози пътеки, през девет планини в десета, та няма да се усетите как сте стигнали до мястото. 

Сигурно няма нужда да уточнявам, ама ние не бяхме от първия вариант. Чао!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *