Уикенд в Тетевен

и има ли смисъл да си носим фотоапарата?

Започвам от въпроса в подзаглавието – не просто има смисъл да си носите фотоапарата, но ако сте си го забравили има смисъл да се върнете и да си го вземете. А, да, пригответе много карти. Големи.

Тетевен от високо

Заслон Опасният зъб.
Първата дестинация в списъка ни е заслон Опасният зъб. Гледка на Тетевен от високо, която много радва сетивата.. Пътят към мястото всъщност е една приятна горска пътечка, която в началото започва с прилична денивилация, като към края става все по-полегата. В самия и край стигаме до метални парапети и специално изсечена скала, което прави последните 200-ина метра малко по-опасни, ако решите да ги минавате на тъмно или в снега, но с доза внимание няма страшно. 

пътеката към Опасният зъб

пътека с интересни дървета

Пътечката лъкатуши измежду широколистна гора, покрай дървета с причудливи форми и е много готина и сенчеста. А гледката от самия заслон е невероятна. Добре, че прилагам снимки, защото ще ми е трудно да я опиша. Самият маршрут при нас беше 1:30 в посока, като спирахме да снимаме през 10 метра 🙂 

между дърветата

Водопад Скока
Пътеките около тетевенския Балкан не свършват. От гледката от високо се прехвърляме на гледката с водопад, криволичеща пътека покрай поточе и романтика от всеки ъгъл.

пътеката към водопад Скока

Пътеката е много лесна, затова и ще я видите пълна с народ по джапанки, дънки, майки с колички, хора с официални анцузи и спортни вратовръзки.  Макар и не много дълга и доста лесна, тя е изключително красива заради каньона, който е образуван от река Козница. Тук също е рай за фотографите, защото от всеки ъгъл можете да изкарате кадър, който да ви се иска да разпечатате. Ако си носите сандвичи (или не сте такъв лакомник, че да ги изядете на панорамната площадка от първата част на деня) – на края на пътеката, точно в самите пръски наводопада, има изградена голяма и удобна беседка, където да намажете и изядете филии с лютеница в промишлени количества (а тъй като ние готвим и зимен преход до там, ще заменим филийките със суджук и червено вино).

водопад скока

Ако няма да спирате да снимате и хапвате, 45 минутки до час ще ви стигнат за отиване и връщане. Ние обаче снимахме… 🙂

пътеката край Тетевен

пътеката за водопад Скока

Гложенски манастир

Посещавали сме го многократно, и въпреки това няма как да не се отбием пак през него. Кацнал на върха на хълм и приличащ едновременно на манастир и на средновековна крепост, мястото е с уникални гледки през всеки един сезон. Общо взето ходете там винаги, когато имате възможност. 

гложенски манастир

Този манастир е с изключително богата история, като дори Левски е имал скривалище там. Вероятно знаете, че до там се стига с кола и дори по-трудноподвижни хора могат да го посетят.  Ако пък вас не ви свърта на едно място, а така и така сте си обули туристическите обувки – в дясно от паркинга има голяма пътека/черен коларски път, която води до гледка към самия манастир, но от далече. И да, заслужава си да се погледа. 

гложенски манастир

Ако вече сте си изяли всичко, да знаете че манастирската кухня е добър вариант 🙂

Гложенски манастир

Заключение – ако посетите всички тези места лятото, има опасност да поискате да ги видите и през останалите сезони. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *