Белмекен

Еднодневна разходка с гледки като за цяла седмица

Ако искате да ангажирате един ден от ежедневието си, но той да ви се стори като цяла седмица, прекарана сред прекрасни гледки, водна шир, върхове… ами Белмекен е за вас. Ама да се  разберем – Белмекен като язовир, Белмекен като връх – всичко що е Белмекен. Затова стягайте туристическите обувки, задължително връхна дреха (и без – ама то е лято, виж как грее слънце – трябва си!)  и бегом.

язовир белмекен

Язовир Белмекен е уникално красив язовир, поместен на 1923 метра надморска височина. Това последното не е нужно да го помните, но пък е добре да знаете, че това е най-високият язовир с насипна стена на Балканите. 

гледка язовир белмекен

Към белмекен

Името на язовира идва от … връх Белмекен (невероятен факт!), като значи известно място. И си е известен! 

гледка белмекен

Пътят до язовира не е лош, като има и къде да се остави колата за да продължите нагоре. А нагоре гледката става още по-красива. Сред ниска растителност и мнооого цветя язовирът се открива в цялата си големина и изглежда внушително. А и красиво…

връх белмекен и гледка към язовира

От своя страна връх Белмекен не е труден (лятото), като изкачването му е сравнително полегато. Това кара хората да си мислят за всяко следващо възвишение „а, ето го“… и така отново и отново. Затова пък места за пикник, разпъване на техника за снимки или просто почивка – дал Бог. 

белмекен

Все пак не го подценявайте, защото височината на връх Белмекен е 2626 метра, което си е близко до първенците ни. Понякога е обвит в мъгла, но това го прави още по-интересен. 

белмекен мъгла

Самият връх не е остър, а прилича на голяма ливада, така че „побира“ доста хора и както се казва – има място за всички. 

язовир белмекен

Като извод – един ден между язовир Белмекен и връх Белмекен много си заслужава! Направете го 🙂

пътят към белмекен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *