Маймунски работи…

когато си толкова сладък, че ти е позволено да си невъзпитан

Гибралтар. В предишния си пост споменах, че една голяма част от страната е заета от скала, която е и основна туристическа забележителност, заради гледката си. Е, и не само…

старецът

старецът

Коренните жители на скалата са популация от над 300 макаци, на всякакви възрасти, които си стоят предимно горе и закачат туристите. Е, казаха ни, че понякога правели набези и кражби извън техния хабитат, но ние не станахме свидетели на такова нещо (за съжаление).

аз съм любопитен

аз съм любопитен

Та запътваме се нагоре и вече се оглеждаме за някоя маймуна. Любопитството не ни дава мира, всички сме виждали маймуни, но повечето не са пипали. Да не говорим за различните композиции, които се надяваме да осъществим (разбира се, ние сме модерни хора, живеем в 21-ви век, носим професионална снимачна техника и е задължително да си направим селфи 😛 )

гальовен

гальовен

Не повече от 10 минутки ходене и първата маймуна е пред очите ни, спокойно си стои на стълбите и брои туристите. Тук е мястото да апелирам – не гледайте по дърветата и храстите, гледайте си в краката, за да не настъпите маймуните. При това говоря буквално – те наистина се бутат между вас.

готов съм да скоча

готов съм да скоча

Вероятно ще се намерят и хора, които ще призоват да уважаваме личното им пространство. Замисляме се, колко нелепо звучи това, след като видиш маймуните да те наобикалят, да се опитват да се закачат с теб, да крадат от забравения спуснат цип на раницата ви, а малките се гушват и си просят нещо вкусно за хапване.

дребните радости

дребните радости

Та приближаването до животните не беше никакъв проблем. Ако вас ви е страх, спокойно, те сами ще се приближат. Вадим апаратите и започваме да снимаме. Нали сте си заредили батериите?

малкото дяволче

малкото дяволче

Само половин час ви трябва, за да видите колко интересни са тези животни. Стараейки се да снимаме муцунките, буквално виждаме техните емоции, защото мимиките им са досущ като мимиките, които хората правят. Имаше тъжни, весели, ядосани, както и такива с лукав поглед… сами ще видите на снимките. Една от тях беше доста тъжна, но не успя да ни обясни защо.

тъжен

тъжен

Та не се притеснявайте, няма да скучаете и ще си намерите доста приятели там горе. А някои от тях ще са доста по-възпитани от членовете на сегашната ви компания (не визирам никого 😛 )

време за обяд

време за обяд

 

а някои са на здравословна диета

а някои са на здравословна диета

 

и след като хапнем почистваме зъбите

и след като хапнем почистваме зъбите

А нали си спомняте, че в предния си пост обяснявах колко е хубава гледката от върха на скалата? Ако не вярвате на мен, ще повярвате на този приятел, нали?

гледката

гледката

Не пропускайте да се загледате и в маймунските семейства. Бяхме доста очаровани, като наблюдавахме баща, майка и малко дете, които се разхождаха заедно. По-интересното беше, като детето се закачаше по-грубо с майка си и бащата му се скара.

семейство

семейство

Само да вмъкна следното – ако си правите планове за бърза разходка и плаж, бъдете сигурни, до плаж няма да стигнете. 5-6 часа от времето ви ще отлетят съвсем незабелязано.

открийте разликите

открийте разликите

И като за край на този пост качвам снимката на едно новородено маймунче. Правят ли ви впечатление черните му нокти?

бебе

бебе

1 Comments

  1. Pingback: гибралтар | tabakoff.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *