Цигов Чарк – тук времето ли е спряло?

Мъгливо и студено? Няма никакво значение!

 

Представете си, отивате на почивка или тиймбилдинг в планината и … Емо Чолаков казва, че северен фронт носи облаци, дъжд и мъгла. Почивката ви е скапана? Съвсем не!

Цигов чарк е курортно селище, разположено на брега на язовир Батак. Изключително красиво място, което със сигурност привлича фенове на риболова, туризма и фотографията. А като прибавим и събраните на едно място водна шир и чара на Родопите – лошото време съвсем не е фактор, който ще развали почивката ви.

DSC_0769

Вярно си е, че ако разгледате снимки от сайтовете на хотелите ще видите синьото небе, зелените гори, но, повярвайте – мъглата и пухкавите облаци придадоха една обаятелна свежест, а късно вечерта – и мистичност на мястото.

DSC_0887

Пътят към Цигов чарк е като от приказка, независимо през кой сезон пътувате натам. Трябва да знаете, че дори лятото – там е доста хладно.

Докато пътувахме натам, мъглата беше на облаци и в един момент ту липсваше, ту беше непрогледна.

#DSC_0927

А когато пристигнете няма да ви се иска да си тръгнете – абсолютна тишина. Не зная дали причината беше, че отидохме в работен ден, но през цялото време там се чуваха само звуци от природата и от време на време някое стадо крави. Почивка и напълно отделяне от градската действителност. А гледката от пътя изобщо не ни караше да бързаме към хотела.

#DSC_0767

Е, пределно ясно беше, че преди да отидем да си разтоварим багажа ще направим една разходка по брега на язовира. Трябват ви хубави обувки – маратонките не свършиха работа, защото на места беше доста мочурливо.

DSC_0711

DSC_0853

Само да предупредя – не навсякъде е мочурливо.  Има доста места, идеални за къмпингуване и лагеруване, на метри от брега. А със сигурност лятото има и доста палатки там.

Отправяме се към хотела, а през това време с 2-3 думи да кажа какво представлява курорта. Навсякъде имаше безразборно разхвърляни малки семейни хотелчета, като големите такива просто се брояха на пръсти (или са останали скрити в мъглата), което прави мястото непрезастроено, с много растителност и приятно за почивка. Недалеч от брега има привличащ вниманието остров, който не е трудно достъпен и за обикновено кану или лодка. Има и нещо като главна улица, която се състои от 2-3 магазинчета и 1 ресторант.

DSC_0878

DSC_0787

И кадър от вечерната ни разходка из гората:

DSC_0721

На другата сутрин по-ранобудните ще забележат многобройните стада от крави, които тръгват на паша. Срещаха се и доста коне, любопитни и игриви.

#DSC_0773

И като заключение – тук наистина времето е спряло. Спокойствие в пълния смисъл на думата! Определено ще се върнем пак, но следващият път на палатка.

#DSC_0717

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.