Милано – вино, паста и туризъм

… една разходка в северна Италия

Всъщност Милано беше нашата отправна точка за цялото ни приключение. Точно оттук започваха и завършваха нашите пътувания, а и е почти равно отдалечено от градовете, които описахме по-рано.

Е, със сигурност първото нещо, което повечето хора (и ние включително) посещават в Милано е катедралата – Duomo. Не се и замислихме – хванахме червената метро линия до спирка Duomo и вече бяхме на площада пред катедралата. Това е сравнително голям площад, но винаги е препълнен с хора и гълъби.

DSC_0041

DSC_0082 (3)

И споменавайки гълъбите – те наистина са много. А и са доста социални, особено ако имате трохички в ръка. Е, понякога са и досадни, когато решите да снимате катедралата и на 9 от 10 кадъра гълъб прелита пред обектива ви, но определено не са по-досадни от африканците, които ти предлагат всякакви гривни на приятелството, зърна от царевица за гълъбите (като скромната цена, която ще поискат за нея е 20 евро). Ако желаете – носете си някакви трохи или семки и се снимайте с птиците.

DSC_0060 (3)

Отделяме малко време за снимки на всевъзможни композиции между гълъби и мацки, и се отправяме към катедралата.

Влизането в самата катедрала е безплатно, но срещу 5 евро можете да се качите на терасите и покрива. Гледката честно казано не е нещо особено, но определено е много интересно да се докоснете до архитектурата и орнаментите на тази интересна сграда. Тук ще ви се промени представата за детайлност и симетрия. Ще се опитам да го представя с няколко снимки, но това трябва да се види на живо.

DSC_0076

DSC_0083

DSC_0105

DSC_0068

За нас просто остава необяснимо колко труд и талант е вложен, за да се направят всички тези мотиви и да се повторят абсолютно симетрично. Отделете си поне час, за да огледате всеки детайл.

Ето и каква беше гледката отгоре, макар и бледнееща пред останалото:

DSC_0108

В ляво от катедралата се намира и покритата галерия със стъклен покрив „Виктор Eмануел II“. По наш личен съвет – там шопингът е за хора с бездънни джобове, но разходката е приятна. В центъра на зданието има нарисуван бик, като за него има традиция – да се завъртиш 3 пъти, стъпвайки на топките му с пета. Вероятно е измислено от жена… 😛

Слизаме и продължаваме към следващото място – замъкът Сфорца. Тук също входът му е свободен, а и е интересно място за разглеждане. Ако времето позволява – зад него има красив парк с пейки. DSC_0225

И след като вече слънцето се е скрило, логичният романтичен завършек на разходката ни из Милано е по поречието на каналите.

DSC_0198

Тук можете да съчетаете приятната разходка с пийване на червено вино в някое от многобройните малки заведения.

И така, след като бяхме разгледали тези главни забележителности, вече се чувствахме спокойни да насочим погледите си към Комо, Бергамо и Стреса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *