Как да си хванеш вълна

Защото вълна се опитомява не само със сърф!

Имате си хубаво огледално-рефлексно (казано иначе DSLR) фотоапаратче, хубавите разбиващи се вълни ви изкушават, но някой някога ви е казвал, че солената вода вреди на техниката? Спокойно, има решение и все пак можете да си направите хубава снимка, без да купувате нов фотоапарат след това.

dsc_0389

Ето какво направих аз. Първо – отидох на море. Важна стъпка си е. След това станах рано – все пак исках да снимам и изгрева на фона на вълните. Нямах късмета да има и облаци, но и така се получи добре – бялата пяна доста добре контрастира с оранжевото небе.

dsc_0393

Имайте предвид, че настройките ви ще трябва да са пълни ръчни, за да нацелите опитно дълбочината на фокусното поле, да настроите скоростта на затвора (капките плискат бързо) и да компенсирате с ISO-то, защото все пак е сутрин и снимката може да стане по-тъмна от желаното. С това ще се справите, въпрос на множество опити и направени кадри. Не се плашете, ако от няколкостотин кадъра изкарате 5-6, които да си заслужават – нормално е!

dsc_0410

А ето какво направих аз. Набавих си малък статив. Тук размерът е от значение, като по-малък е по-добре 😛 Ако нямате малко стативче, пригодете някаква кутия или нещо такова. Разполагаме се на брега, на възможно най-близкото място до вълните, до което не стигат капки. Ако имате чадър – разперете го над себе си и се приближете още малко. Ще изглеждате леко странно, но ако искате да изглеждате нормално – просто си останете в леглото, като нормалните хора 😛

Въоръжете се с дълъг обектив. В моя случай стандартното 18-105 свърши добра работа, като при 24-70 се чувстваше, че нещо не достига. След като се разположих на брега, така че да съм на нивото на вълните, с чадър над себе си, легнал на пясъка, започнах истинската работа. Снимах много, защото всяка вълна, която се разбива, прави различни форми, и все чаках последната, за да не пропусна някоя по-причудлива.

Разбира се, не забравяйте, че снимките ви трябва да имат някакъв преден план, камъни, плаж, абе нещо, което да прави кадъра ви по-дълбок. И наслука!

dsc_0529

И, естествено, последната ми снимка беше направена, лежейки доволно като тюлен, под чадъра, върху кърпата, с чашка кафе в ръка. И с ND филтър, че слънцето вече напичаше силно. Чао!

2 Comments

    1. admin

      ND филтъра беше само на последната снимка. Другите бяха само с D90 и 18-105, но бях засилил оранжевите тонове в баланса на бялото от фотоапарата. А и златният час сутрин си казва думата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *