Язовир голям Беглик

Палатки, байкове и лодки – какво му трябва на човек!

Започвам поста си с отговор на горния въпрос – какво още му трябва на човек? Ами… фотоапарати, радиостанции, хамаци, барбекю, лък с мишена и доста храна. Вече можете да си представите, че тръгнахме за поредния си “екзотичен” уикенд натоварени като средностатистически цигански катун.

dsc_0007

Нароченото място за бивак е местност Чатъма, а петък след работа ние вече закачаме и колелата по колите. Всичко е приготвено, а настроението ни е приповдигнато, защото отиваме на едно от най-готините места за разпъване на палатка, а именно язовир голям Беглик.

dsc_0008

Ако не сте ходили там ще останете очаровани. Язовирът е с доста неправилна форма, има много ръкави, а бреговете му са с приятни ливади и горички, затова намирането на подходящото място за бивакуване не е трудна задача… дори в 11 вечера, на фенери.

dsc_0011

Опъваме палатките си в горичката, за да се радваме на лежерната сянка през деня… в кратките моменти между карането на колела, гребането и снимането. Време е на запалим огън, защото сме леко гладни и да изнесем цялото съдържание на багажниците.

dsc_0017

А след изнасянето следва хапване, от което на всички рязко ни се доспива. Не лягайте без да погледате звездите, защото те са наистина много.

Първата ни сутрин започва сравнително рано. Е, поне за мен започва в 6 часа, опитвайки се да хвана кадър на изпаряващата се вода и лъчите на изгряващото слънце, минаващи през дърветата. Звучи поетично, нали?

dsc_0189

Е, почти успях.

dsc_0230_1_2_3_tonemapped

И бегъл опит за HDR

dsc_0240_1_2_tonemapped

Времето си минава доста бързо, а вече е време за закуска и плануваната ни обиколка на язовира с байкове. Закусете добре, защото ще се наложи да покарате 25 километра по черни пътища. Гледките обаче са пленителни, така че не се разделяйте с фотоапаратите.

язовир голям Беглик

И ето карта на байк прилючението ни:

Тук е доста подходящо да си набележите интересни плажове или острови, които да достигнете с каяка по-късно.

За около 2 часа сме готови с обиколката. Правим план да направим едно бързо каране и в неделния ден, и се заемаме с обяда. Отново няма да пропуснем да хапнем стабилно, защото следобед ни чака друга сериозна физическа активност – гребане (и снимане, хаха).

dsc_0028

Да нищо на света не си оставяйте фотоапарата на сушата. Ще пропуснете доста интересни места и ще ви е яд.

язовир голям Беглик

dsc_0099

dsc_0093

Тъй като язовирът е обиколен от планини, залез или по-скоро залязващото слънце не можахме да видим… и все пак не се отчайвайте – правилото за златния час си важи с пълна сила. Малко черно-бяло:

язовир Голям Беглик

Като заключение бих казал, че времето там минава доста бързо. Ама наистина бързо. Тъкмо когато бяхме извадили всичко от багажниците в импровизирания ни бивак и вече трябваше да прибираме. Тъжно. Определено тук ще се идва пак и пак. Чао!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *