Световен ден на бездомните животни

и на хората, които се грижат за такива

4-ти април е и случайна публикация във Facebook ми припомня, че днес е световния ден на бездомните животни. И въпреки множеството снимки на уличните четириноги, които съм публикувал през времето, продължавам да имам и непубликувани такива. Е, какъв по-добър повод да кача още малко снимки на животинки.

Коте хапва

В света има над 600 милиона бездомни животни. Сравнявайки ги с хора, този брой се равнява на едни от най-големите и добре населени държави.

Затова звучи логично, че вече има страни, където са открити паметници на бездомните животни. Такива страни са Мексико – страната с най-много бездомни кучета, има и в Русия, Япония

Коте хапва

А като споменахме Русия, няма как да не споменем и едно от най-известните бездомни кучета – космическото куче Лайка. Да, Лайка е улично куче, смесица между самоед и териер. Може би това, че се е научила да се бори за живота и храната си ежедневно, я прави по-устойчива и здрава и съответно по-подходяща за космическа мисия.

поглед

Лайка също има паметник, открит през 2008-ма година, в близост до изследователската база, където е подготвен полетът и. Паметникът е във форма на ракета, на върха на която е именно кучето-космонавт, което прави обиколка около Земята.

куче хапва хлебче

Освен Лайка, в космоса след нея са изпращани още експедиции с кучета, поради което Юрий Гагарин шеговито казва – “Аз не знам дали съм първият човек или последното куче, излетяло в космоса

синеоко коте

Не по-малко известно куче, което също си има паметник, е японското куче Хачико (порода Акита), което 9 години живее на гарата, чакайки стопанина си, който за съжаление почива. Повечето от вас вероятно са гледали филма – мдаа, по истинската история на кучето е.

улично коте

С любовта и загрижеността към бездомните животни, съседна Турция наистина ни направи огромно впечатление. Ако сте ходили там лятото, навярно сте забелязали, че пред повечето врати на къщи и блокове, има оставени купички с вода, а понякога и с храна, където уличните четириноги могат да хапват и пият. А огромно впечатление направи и необичайно студената зима през 2017 година, когато доста от моловете и бизнес сградите оставиха вратите си отворени, за да могат нощно време животинките да спят на топло.

снежно куче

За щастие, добрите примери не подминават и България. Сред хилядите осиновители на улични кучета и котки, които лично и най-сърдечно поздравявам с този пост, се нарежда и холивудският актьор Джерард Бътлър – да, точно Леонид, предводителят на спартанците от филма “300”. При поредните снимки на филм в България той взе улично куче със себе си. И му лепна името “Шушка”.

бездомно коте

И като за заключение ще спомена един интересен факт – знаете ли какво правят с пенсионираните кучета, които са рамо до рамо с полицаи, граничари и спасители. Не, не отиват на улицата. Обикновено са осиновявани, най-вече от хората в екипа си, но малкото от тях, които не са осиновени, щуреят из дворовете на институциите, в които са работили, като имат доживотна пенсия, която се използва за храна и лекарства.

зеленооко улично коте

Спокоен уикенд и помнете – коренът на думата “animal” идва от латинското “anima”, което в превод означава “душа”.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *