Слънчевият Кипър

и гробниците на царете

Тук може да е -10 градусова студена сутрин, но когато си направиш кафе на дивана, отвориш лаптопа и разгледаш снимки от екскурзията в Кипър… някак си отвърте се сгряваш.

гробниците на царете

И как не – слънчевите дни в Кипър са между 300 и 350 годишно!Минималната температура през годината може да стигне цели 15 градуса. Не знам, дали тез ифакти послужиха за подгряване на аудиторията, но определено помагат за сгряване в тази мразовита сутрин.

некропол
мрежа от гробници

Едно от местата, които ни направи най-силно впечатление в република Кипър, беше гробницата на царете. Да, звучи като поредица от филми за Индиана Джоунс, ама там наистина си е доста интересно. Определено става за декори за филм с приключенски сценарий.

под земята

Гробницата е разположена в покрайнините на град Пафос, като представлява огромен изсечен от скали некропол. Датира от III в. пр. н.е., или иначе казано – на над 2300 години е!

колони
на сянка

Тук са били погребвани богати аристократи и политически лица, като гробниците са взаимствали египетските ритуали и са представлявали къщите на погребаните, изобразявайки ежедневието им. Казано иначе – това си е чисто отражение на бита на богатите хора от преди 2300 години.

стълба към светлината
ще влезнете ли в тази дупка

Докато се разхождате из целия некропол, промушвайки се през големи входове и по-малки дупки (аз лично се наврях навсякъде, където позволяваше физиката ми), ще срещнете дорийски колони, които поддържат каменни сводове, всякакви фрезки и богато изрисувани и издълбани стени, стълби и подземия с по няколко етажа.

гробници, вкопани в скалите

Да казвам ли, че е задължително да носите фотоапарат или телефон с добра камера, защото приятелите ви ще искат да ги снимате на всеки ъгъл. Снимките там стават доста интересни – заради богатата култура, която е имало на острова, въздъхващите по кадрите ви ще се чудят дали сте в Рим или Египет или на някое друго екзотично място.

мостче

Въпреки че гробницата е на толкова векове, учените започват с реставрация едва 80-те години на миналия век. Затова пък иманярите са по-бързи… ама то така си е по правило, за съжаление.

пътечки между скалите

и всичко на фона на морето

Та след като видите снимките и ако евентуално сте прочели писанията до тук (например сутрин в тоалетната) – ето малко полезна информация:

  • все още цената за посещение на гробниците струва 4.5 евро нормален билет. Обикновено има отстъпки за групи, студенти, пенсионери и за определени работни дни от седмицата, но за всеки случай си заделете 4.5 евро.
  • Ходете там рано сутрин – това са камъни, става доста горещо. Ама доста… Залез от там няма да може да снимате, заради работното време, така че рано сутрин е идеално.
  • Има голям удобен паркинг, в случай, че си наемете кола и свикнете с дясната дирекция на волана.

Очаквайте още подробности и интересни места в Кипър, а ако случайно не обичате зимните спортове и зимната планина – въздишайте по лятото. До скоро!

нов живот на горещата скала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *