Разходка с лодка по Ропотамо

Да отидеш до Приморско и да не се повозиш на лодка в Ропотамо е като да отидеш в Рим и да не стреляш по папата 🙂

Резерват Ропотамо е строго защитена територия, придружена с буферна зона, в която се срещат над 100 вида животинки от червената книга. В него се включват не само територията от двете страни на едноименната река, но и Змийския остров, Аркутино, резерват Водни лилии и Морски пелин. В някои от тези места не е стъпвал човешки крак.

DSC_0268

Река Ропотамо е дълга 50 километра, като с наближаването на морето солеността и плавно се повишава.

Разходката с лодка по Ропотамо е много приятно изживяване – туристите стават свидетели на непипната от човешка ръка природа. Дори коритото на реката не се чисти, тази работа е оставена в ръцете на природата (с което тя се справя доста добре), като на моменти лодката трябва да прави зигзагообразни движения измежду корени и надвесени дървета.

DSC_0256

DSC_0268

За съжаление, обаче, човекът, който караше лодката и водеше мини екскурзията, не беше много словоохотлив, та трябваше да го разпитваме за всяка подробност, за която се сещахме. Е, от него изкопчихме и за дълбочината на реката – средно около 2-3 метра, а при импровизираното пристанче и „обръщало на лодките“ – 5 до 6 метра.

DSC_0287

DSC_0297

DSC_0284

И да предупредя, за да няма изненадани – ако погледнете нагоре, към короните на дърветата, не се шашкайте, като видите закачени дървета, пънове, дънери, сякаш някой ги е пускал от въртолет. Обяснението е в голямото наводнение от преди година, когато нивото на водата е било с 6 метра повече от равнището на реката и короните на дърветата са били под вода. Доста интересно е да се види. Малко по-късно водата се е оттекла и природата се е самопречистила, без никаква човешка намеса.

DSC_0316

Още полезна информация: Резерват Ропотамо

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *