По северното ни черноморие

един дълъг уикенд в търсене на скритите му съкровища

Доста често северното ни черноморие изпада от плановете за уикенд-екскурзии, тъй като е доста по-далеч от София, сравнено с местата, които сме свикнали да посещаваме на юг. Този път, обаче, организираме дълъг четиридневен край на работната седмица и се насочваме натам. Настройваме GPS-а в посока арката в Тюленово.

арката в Тюленово

Кръстено така заради тюлените-монарх, които някога са се срещали по бреговете му, село Тюленово „приютява“ уникално красивата скална арка, която събира фотографи и алпинисти от цяла Европа.

Арката

До скоро тази арка беше една от двете такива в Европа, но от 2017 година, след срутването на арката в Малта, Тюленовската остава една-единствена и имайки предвид ерозията и механичното въздействие на вълните – добре е да я посетите скоро 🙂

скали и вълни

Освен скалният мост, до него има и друга интересна скала, наречена Самотника. Някак си наподобява скалите в далечна Азия, край Тайландските и Малаазийските брегове, така че ето ви азиатско кътче и по българското черноморие.

самотника

Единственото, което тук няма да намерите, е пясъчен плаж, но пък не се отчайвайте. Доста близо с кола е и небезизвестният залив Болата.

болата

Един от най-красивите ни и защитени заливи, който е част от резерват „Калиакра“. Красивият залив се намира от северната страна на нос Калиакра. Морски води, чисти като кристал и заобикалящ фин пясък – не напразно е един от членовете за най-красиви заливи в света.

Един съвет – носете си не само джапанки, ами и цели обувки, защото ако сте авантюристично настроени, ще ви се иска да се изкатерите по скалите от двете страни на залива. И си струва!

Споменах, че сме близо до нос Калиакра, нали? Ами защо да не отбием и до него, туко виж е интересно. Май наистина ще е интересно, защото за това място има много легенди, които се преплитат с античната му история.

калиакра

По дължината му има много природни пещери, приличащи на стаи. От последната „стая“ в скалата се открива сводест прозорец над висока пропаст, в която вълните се разбиват около в най-тясната издатина на скалистия нос. Тази част е наречена „врата на четиридесетте моми“.

Носът е вдаден на 2 километра навътре в морето и наподобява полуостров. Той е природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта

залез

По принцип това е най-ветровитото място в България, като наоколо има и доста вятърни турбини. Явно за нас Посейдон направи изключение и наблюдавахме един тих залез с море, равно като огледало. Това беше и романтичният завършек на авантюристичната ни обиколка из северното черноморие. А като извод – не пропускайте да го посетите. Чао!

целувка по залез

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *