Нашите птички

през различните сезони

След като направихме хранилка за птички и през пролетта се „сприятелихме“ с двойка гугутки, които вече присъстват на страниците на сайта ни, решихме тази година да опитаме да привлечем още пернати приятели.

символът на софия

В мрежата има доста информация за ръчно направени хранилки или къщички, коя от коя по-интересни. Има и изложби с артистична насоченост на къщичките. Ние, обаче, решихме да подпомогнем дружеството за защита на птиците и да си закупим от тях една хранилка, с която да примамваме по-дребните врабчета и синигерчета.

врабче на хранилка
синигерче през зимата

След като цяло лято нямаше почти никакъв интерес съм закачената на близкия орех хранилка, а ние си правихме компания единствено с гугутките, настъпи есента. И интересът към хранилката се засили…

почивка на клона

Нормално е, сред зелените листа и предвид изобилието от храна, в летните месеци да няма голяма навалица от птички, но с настъпването на студените месеци, храната се намира по-трудно и първите врабчета вече идваха да си откраднат по зрънце.

освен двойка гугутки, имаме и други приятели – двойка щъркели

гугутки през зимата
гугутка

Седмица след врабчетата, новината за безплатната храна явно стигна и до синигерите, които също опитаха да си откраднат мъничко.

още малко щъркелови снимки

гугутка през есента

Ако им отделите малко повече време за наблюдение (или в нашия случай – за снимане) ще видите как първите опити за хапване са наистина като кражба. Синигерът идва, оглежда се, взима зрънце и отлита нанякъде.

синигерче
синигерче

Спокойно, с времето синигерчетата свикват и спокойно прекарват повече време, така че да ги огледате добре, да установите разликите между мъжки и женски и да им направите добри снимки. На края на втората седмица, двойка синигери бяха по цял ден на клона срещу хранилката.

лястовичките също си имат фотосесия в сайта ни

птичка, символ на софия
зимни гости

Колкото до врабчетата – те обичат да са в големи групи, 15-20 наведнъж, като пречат на всички останали, летят шантаво във всички посоки, бутат се едно друго и създават същински хаос около себе си. Направо са си местната група бандити.

на клонче
пернати приятели

Врабчетата сякаш бяха нашите най-непостоянни терасни любимци, защото идват само когато има слънце, времето е хубаво и ни даряваха с максимум един час забавление, глъч и хвърчане във всички посоки. Ще видим как ще е напред във времето.

позирам

ние си имаме синигерчета, някой пък си има щрауси

синигерът - символ на софия

Като изводи можем да напишем, че със застудяването на времето, птичките все по-често започнаха да ни посещават, а същевременно и да свикват с нас. А когато прекарваш малко време в наблюдението им, дори само докато пиеш сутрешното си кафе на прозореца, осъзнаваш техните навици и привички, пък и правиш по-хубави снимки.

от близък план
зимна закуска

Ние със сигурност ще сложим още хранилки и ще продължаваме да наблюдаваме и снимаме ежедневието им, защото наистина е много интересно.

зрънце любов
синигер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *